To my ne, to ti druzí

23. únor 2004

Frýdecko-místecká radnice založila vlastní obchodní společnost. Má městu ušetřit peníze na stavebních pracích. Opozici se tato myšlenka nelíbila, protože obchodních společností je přece dost a v nové firmě viděli jen příležitost pro přátele z vedení radnice. Nakonec ji odsouhlasili, aniž tušili, že spor o firmu bude mít ještě nový rozměr - společnost navrhovaného jména už dávno existuje.

Frýdecko-místečtí zastupitelé jsou jedna velká rozhádaná partička. Na jedné straně vládnoucí levice, na straně druhé pravice a nezávislí. Vždycky si najdou záminku k roztržce, jejich jednání vypadají jako schůzka rozmazlených frekventantů mateřské školy. Své spory pak řeší přes novináře, s nimiž se scházejí na vlastních tiskových konferencích, kde o svých oponentech mluví jako o nich - těch druhých. Minulý týden navíc vedení radnice předvedlo, jak se v jednom dni stát vítězem i poraženým. Tajemník města byl tím hrdinou, který zvedl tabulku s číslem 1 a získal tak pro město Víceúčelovou sportovní halu. Svých patnáct minut slávy si ale nestihl vychutnat, protože hned po dražbě se na něj kolegové tvářili hořce a kysele. Paradoxně to byl právě on, kdo obě rozhádané strany na chvíli vzácně sjednotil, alespoň v názoru na sebe sama. Koalice musela znovu zasednout po boku opozice za hlasovací pultíky a s týdenním odstupem znovu hlasovat o stejné věci - o názvu nově vzniklé městské společnosti. Tajemník totiž v předdražební nervozitě zapomněl nahlédnout do obchodního rejstříku, kde by zjistil, že společnost s navrhovaným názvem už existuje. Zakládací listiny letěly do koše, koalice zuřila a opozice si mnula ruce. Došlo na její slova, dokázala, že vedení radnice chybuje a že dokonce není schopná ověřit si předem tak banální okolnost. Tentokrát musela těm druhým dát za pravdu. Spory na radnici asi jen tak neskončí. I kdyby se po volbách poměr sil obrátil, budou se frýdecko-místečtí hádat. Patří to už k místnímu koloritu.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.