Myslivec začal stavět tůňky v lesích u Jablunkova, už se na něj obracejí další lesníci

5. srpen 2024 18:39

V lesích na Jablunkovsku pomáhá udržovat dobré klima dvacet nových tůněk. Vybudoval je myslivec a odborník na lesní hospodářství Kamil Turek. Po majitelích pozemků chce jen povolení, o zbytek se postará sám. Už se na něj obracejí i další hospodáři z okolí a jen letos má v plánu vyhloubit dalších devět tůní.

„Jak se dělá tůňka? No, musí se najít dobré místo, kde se drží voda i v létě za sucha. To se pozná podle těch bylin, ostřic. A tady bylo staré koryto potoka, které ale narovnali. V tom starém korytu se ještě nějaká podzemní voda držela,“ říká Kamil Turek.

Lesy kolem Jablunkova zná jako své boty. Jako myslivec je prochází pravidelně a rovnou si tipuje, kde by bylo nejlepší vykopat tůňku. Vede mě na místo, kde před rokem vyhloubil hned tři za sebou. „To jsou stovky kubíků vody, která tady chybí, a my jsme ji do té krajiny vrátili. Teď jsme byli ve městě, tam bylo přes třicet stupňů a tady je o deset stupňů méně,“ dodává lesník.

Jedna z lesních tůněk na Jablunkovsku

Přírodě se v okolí tůněk daří. Jsou tady různé druhy čolků, mloci, skokani, ropuchy, kuňky, užovky. Z hmyzu tady najdeme vážky, potápníky, střevlíky. A chodí sem pít i zvěř, která tudy prochází do hor.

Kamil Turek si vystačí sám s jedním bagristou a za pár dní je další tůňka hotová. V kraji kolem už se o něm ví. „Přišli za mnou zemědělci a další myslivci a devět jich budeme kopat v Bukovci. Je to paráda, že s tím chtějí pomoct,“ říká skromně. Od majitele pozemku chce jen svolení, všechno papírování vyřídí sám. I dotace od státu, které pocházejí z prodeje emisních povolenek.

K tůňkám vedou kromě zvířecích stop i stopy lidí. Kamil Turek se usmívá, jeho práce ve volném čase má smysl.

Spustit audio

Související