Na dvou moravskoslezských stanicích byly překonány teplotní rekordy

17. červen 2021 18:21

Na dvou dlouhodobě měřicích stanicích v Moravskoslezském kraji byly překonány teplotní rekordy pro dnešní den. Meteorologové ale předpokládají, že rekordní teploty se dají očekávat hlavně v následujících dnech, protože o víkendu by v kraji mohly stoupnout až k 34 stupňům Celsia. ČTK to řekl Tomáš Ostrožlík z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě.

Rekordní teplota pro dnešní den byla naměřena v Mořkově na Novojičínsku, kde bylo 28,5 stupně Celsia, což přitom v regionu patřilo spíše k nižším teplotám. Na stanici měřící od roku 1976 padl dosavadní rekord z roku 1986, tehdy tam teplota byla o 0,3 stupně nižší než dnes. O 0,1 stupně Celsia byl dosavadní rekord z roku 1968 překonán také ve Městě Albrechticích na Bruntálsku, kde dnes bylo naměřeno rovných 28 stupňů Celsia. Stanice je v provozu od roku 1932.

Nejvyšší teplotu dnes meteorologové zaznamenali na měřicí stanici v Ostravě-Porubě, kde bylo 30,8 stupně Celsia. Stále tam tak zůstává platný rekord z roku 1968, v němž stanice začala fungovat, tehdy tam bylo naměřeno 31,2 stupně Celsia. Nad hranici 30 stupňů se teploty v kraji dostaly i v Karviné, Mošnově na Novojičínsku či Frýdku-Místku, ale denní maximum tam překonáno rovněž nebylo. Teploty by dále měly stoupat, horko má být hlavně o víkendu, kdy meteorologové očekávají teploty mezi 31 až 34 stupni Celsia.

zdroj: ČTK
Spustit audio