Na Javorovém v Beskydech roste nová budova stanice Horské služby

2. říjen 2023 00:11

Horská služba bude mít na Javorovém vrchu novou stanici za 16 milionů korun. Roste na místě té původní a už se rýsuje její podoba. Hrubé stavbě chybí jen střecha. Přes zimu už chtějí zedníci pracovat na interiérech. Služebna na Javorovém  je jedna ze čtyř v republice, kde záchranáři slouží nepřetržitě po celý rok. Zatím provizorně využívají pokoje v tamní horské chatě.

S Martinem Pšenicou, který má na starost technický dozor stojíme před rozestavěnou služebnou horské služby. „Tady je vstup do ošetřovny, tady do garáže. Když bude příjezd se zraněným, tak bude přímo do ošetřovny. Jsme v nějakých tisíci metrech a občas tady hodně fouká a sněží, takže statik se tady opravdu vyřádil,“ říká.

Už kvůli horskému počasí musí být střecha bytelnější než obvykle. Do budoucna se navíc počítá i se solárními panely. Teplo záchranářům zajistí tepelné čerpadlo a vytápěné podlahy. „V koupelnách jsou navíc ještě přímotopy a je tady k dispozici krb,“ popisuje Martin Pšenica.

Osádce se oproti staré služebně výrazně uleví. Trávit ve staré dřevěné chatě týdenní služby nebyl žádný med. „V zimě tady hodně fouká, tam to profukovalo a nešlo to vytopit. V krbu nešlo zatopit, protože nám to vracelo kouř zpátky,“ vzpomíná na starou služebnu Česlav Jadamus.

Původně se uvažovalo o rekonstrukci. „Hygienicky nevyhovovala. A ani prostorově. Garáž byla malá, veškerá technika se tam nevešla, jen čtyřkolka a skútr. Po propočtech vyšla lépe nová stanice,“ říká náčelník horské služby Radan Jaškovský.

Horská služba odsud pokrývá oblast od údolí Morávky až po hraniční hřebeny se Slovenskem a Polskem. A prací zásobuje i samotný Javorový. „Paraglidisti. V zimě toho není mnoho, ale během sezóny je těch paraglidistů dost,“ dodává Jaškovský.

Nová služebná má být podle smlouvy hotová v říjnu příštího roku. Práce zatím ale postupují dobře a záchranáři doufají, že by se mohli stěhovat už v létě.

Spustit audio