Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se zpřísní opatření. V kraji zůstanou roušky

29. červen 2020 09:43

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku se od úterý zpřísní opatření proti šíření koronaviru. Zakážou se návštěvy nemocnic a omezí se účast na hromadných akcích. V Moravskoslezském kraji zůstanou od 1. července povinné roušky. Pendleři budou muset předkládat testy na covid-19.

Kvůli většímu šíření nemoci covid-19 v části Moravskoslezského kraje stát od úterý zpřísní opatření na Karvinsku a Frýdecko-Místecku. Zakáže například návštěvy nemocnic a sociálních zařízení nebo omezí účast na hromadných akcích z 500 lidí na nejvýše 100. Účastníci navíc musí na akcích bez hlediště dodržovat dvoumetrové rozestupy. Omezení se týká i koupališť.

V celém Moravskoslezském kraji navíc i po uvolnění opatření od 1. července ve zbytku republiky zůstanou povinné roušky uvnitř budov, v MHD nebo na hromadných akcích nad 100 lidí. Přeshraniční pracovníci v celém kraji pak budou muset předkládat zaměstnavatelům testy na covid-19.

Čtěte také

„Jak vidíte na datech z posledních dní, tak tam ta situace není uspokojivá. Nemoc se šíří. Zdá se, že i komunitně. Musíme v tomto směru přijmout zpřísňující opatření,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude rovněž od úterý v restauracích a dalších provozovnách stravovacích služeb možný prodej v čase od 23.00 do 08.00 pouze výdejovým okénkem.

„U stravovacích služeb platí nutnost mít od 23.00 do 8.00 zavřeno. I nadále bude nutné dodržovat dvoumetrové odstupy mezi stoly, u jednoho stolu mohou sedět nejvíce čtyři osoby,“ upřesnil Vojtěch.

305 nově nakažených

V Česku dochází v posledních dnech k výraznému nárůstu nově infikovaných koronavirem. V sobotu přibylo 260 nových případů a v neděli 305 nových případů. Počtvrté od začátku epidemie tak byl denní přírůstek vyšší než 300, naposledy se to stalo 3. dubna.

„Směřujeme všechny síly hygieniků do Moravskoslezského kraje, zejména na Karvinsko. Poslední skokové nárůsty pozitivních případů se opět týkají tohoto lokálního ohniska. Jsou dány zejména masivním testováním kontaktů horníků a bohužel také neukázněností občanů,“ uvedl v pondělí ministr.

„Lidé nejsou zcela ukáznění. Přestože mají příznaky onemocnění, tak chodí na veřejnost a účastní se hromadných akcí,“ sdělil Vojtěch s tím, že nemoc se může šířit i do dalších krajů.

Epidemiologická situace v Česku je ale podle Vojtěcha stabilní. Ve většině krajů nedochází k výrazně eskalaci, dodal ministr.

zdroj: ČTK
Spustit audio