Na Opavsku se bojuje o lukrativní pozemky. Jsou tu ložiska písku za miliardy

6. červenec 2011

Nebývalý zájem se strhnul na Pozemkovém fondu o parcely, které obepínají malou obec Bělá na Opavsku. Nejde tu ale o to, co na nich je, ale o to, je pod nimi. Na 35 hektarech, které obepínají obec, tu jsou obrovská ložiska písku. Kdyby se je podařilo vytěžit, zisk bude několikamiliardový.

V obci už o zájmu těžařů vědí své. V její blízkosti totiž už byl jednou stanovený dobývací prostor písku. Těžbě tu obec zabránila zatím tak, že koupila okolní parcely a celý budoucí důl uzavřela do svých pozemků a těžit se tak zatím nemůže. Teď se ale hraje o jiná pískové ložiska. Ta leží pod 35 hektary, které jako podkova obepínají obec. Kdyby se začalo těžit, byl by to podle starosty Karla Krupy konec:

„V poslední době se nám podařilo několik projektů, které významně okrašlují obec - vysadili jsme 3,5 tisíce stromů a keřů po celé obci, v současné době stavíme dětské hřiště, máme tady pramen velmi zajímavé vody, který lidem pomáhá.“

Necelých pět kilometrů od Bělé přitom už jeden písečný lom v lese je. Majitel Moravskoslezského holdingu Tomáš Dzik připouští, že výhledově chce na pozemcích kolem obce těžit, ale jen za podmínky, že to bude se souhlasem obce. Na mikrofon nechtěl Dzik mluvit. Jeho hlavním cílem je především obchod související se získáním pozemků dokončit. Jasné stanovisko, jak celá věc dopadne, nejde získat ani na Pozemkovém fondu.

„Nelze dopředu odhadnout proveditelnost směny s Moravskoslezským holdingem. Obecně veškeré směny podléhají schvalovacímu procesu ředitelem Pozemkového fondu, který má k dispozici vždy pro každý konkrétní případ veškeré podklady, tedy i případné nesouhlasy dalších stran,“ říká Ivo Vysoudil z Pozemkového fondu.

Jenže tak nadčasové to na fondu zřejmě nebude. Ve skutečnosti fond nyní sonduje jestli parcely může na Moravskoselzský holding převést. V tomto duchu se také ptal místních zemědělců, říká Kristina Fojtíková ze společnosti Opavice, která na pozemcích hospodaří:

„Pozemkový fond nám napsal takovou žádost, abychom se vyjádřili, že víceméně se připravuje převod tady těch pozemků, bylo tam řečeno, že se vlastně jedná o Moravskoslezský holding, jestli s tím souhlasíme nebo jaký máme názor. Jednoznačně i představenstvo společnosti se vyjádřilo, že máme zájem my jako zemědělci na tom hospodařit, když už jsme historicky na tom hospodařili a že máme zájem o odkoupení těchto pozemků.

Zájem o pozemky má i Bělá

„Obec Bělá má v majetku 35 hektarů pozemku, které nabízí Pozemkového fondu jako směnu tak, aby na svém katastru mohla obec sama rozhodovat o tom, co zde bude a co zde nebude. Stále chápu obec jako tu základní součást státu a myslím si, že z morálního pohledu má obec Bělá přednostní nárok na tyto pozemky,“ říká starosta Krupa.

„Pozemkový fond ČR eviduje více žádostí o směnu, které jsou posuzovány podle kompletnosti podkladů a termínu podání. Směny nejsou nárokovým převodem, což znamená, že na ně obec nemá přednostní právo a Pozemkový fond je může, nikoliv musí realizovat,“ říká Ivo Vysoudil.

O pozemky tu má podle informací Radiožurnálu zájem i rodina hokejového trenéra Aloise Hadamczika.

autoři: psp , Michaela Vydrová
Spustit audio