Na Opavsku se vyskytla invazivní sršeň asijská. Přírodovědci hnízdo ihned zlikvidovali

6. srpen 2024 15:00

Přírodovědci potvrdili první výskyt invazivní sršně asijské v Moravskoslezském kraji. Hnízdo, které našli v jedné z vesnic na Opavsku, okamžitě zlikvidovali. Bylo na zahradě metr a půl nad zemí.

Hnízdo bylo ještě relativně malé, přibližně 25 centimetrů v průměru, byl patrný vchod z boku, typický znak právě pro sršeň asijskou.

„Zvláštní to bylo hlavně v tom, že jsme nečekali, že to bude tady. Protože ta lokalizace jako taková určitě překvapení je. Bylo vidět, že ta stavební práce na tom hnízdě pokračovala. Takže pokud bychom ho nenašli teď, tak by se to hnízdo do konce sezony výrazně zvětšilo,“ uvedl Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Tento druh hmyzu se specializuje na lov včel. Podle ochránců přírody je schopný rychle se šířit, proto je důležité, aby lidé hlásili podezření na jeho výskyt Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Její pracovníci výskyt sršně ověří a případně zajistí ve spolupráci s hasiči likvidaci hnízd.

Podle expertů byl tento hmyz zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie před 20 lety a od té doby se šíří západní Evropou. Loni v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem, v Česku to bylo na Plzeňsku 6. října.

Spustit audio

Související