Na ortopedické operace lidé v Moravskoslezském kraji čekají i dva a půl roku

21. květen 2021 08:10

Až 30 měsíců je čekací doba na některé ortopedické operace v Moravskoslezském kraji. Například Václav Brada z Brantic-Radimi čeká na výměnu kyčle už rok a půl. Termín operace už měl dvakrát stanovený, ale pokaždé lékaři museli kvůli pandemii zákrok odložit. Teď Václav absolvuje znovu předoperační vyšetření a doufá, že tentokrát zákrok vyjde. Chodit už skoro nemůže a v noci usne jen s prášky proti bolesti.

Usměvavý pan Václav Brada čeká na výměnu levého kyčelního kloubu a bez hůlky se už neobejde. „V pokoji mám francouzské hole, odlehčuji té kyčli. Beru prášky, abych v noci aspoň trošku spal. Už je to asi rok a půl, co čekám,“ říká.

Naděje na bezbolestnou chůzi se panu Bradovi přiblížila loni na podzim. Přišla ale další vlna covidu a operace se opět odkládala. „Čekání je neskutečné, ale musím to brát, jak to je. V nemocnici měli sami co dělat. Abych pravdu řekl, tak se na operaci moc těším, protože ta bolest je velká,“ dodává pan Brada s tím, že v pořadníku na výměnu kloubu je i jeho manželka.

Podobně jako Václavu Bradovi musela krnovská nemocnice kvůli pandemii odložit ortopedické operace dalším zhruba 800 pacientů. „Je to velké číslo, které musíme dohnat. Takže bychom rádi přivítali minimálně dva lékaře, abychom mohli rozšířit ortopedický tým a tím pádem rozšířit i celou operativu,“ potvrzuje ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Velký nápor teď zažívají například i na ortopedickém oddělení ve Fakultní nemocnici Ostrava, kde lidé mohou na operaci čekat i dva a půl roku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související