Na ryby s motorovou pilou. Rybáři v mrazech musí okysličovat vodu

24. leden 2017

Na většině zamrzlých vodních ploch se člověk může setkat s větvemi ohraničenými dírami do ledu. Výřezy v ledu mohou být sice nebezpečné pro bruslaře, ale pro rybáře jsou nezbytností. Proč je rybáři dělají, kolik jich je potřeba a jak ryby snášejí tuhou zimu?

S hospodářem organizace rybářského svazu ze Slatiňan panem Eduardem Tichým na zamrzlé hladině rybníku Mazánek u Slatiňan natáčel Josef Ženatý.

Proč jsou ty díry pro ryby důležité?
Slouží k okysličování vody, protože ryby by nám bez kyslíku hynuly. Další důvod je, aby se uvolňovaly plyny, které jsou nashromážděné pod ledem.

Čtěte také

Rybník Mazánek má plochu odhadem dva hektary a kolegové tady vyřezali už dvě díry. Kolik děr je potřeba do ledu udělat, aby ryby měly co dýchat?
Díry jsou také kvůli tomu, abychom pozorovali, jestli se nám ryba zvedá, nebo nezvedá. Když se nezvedá, není potřeba dělat tolik děr. Jakmile se nám ryba zvedne, tak musíme začít jednat, musíme těch děr udělat víc, aby tam bylo co nejvíce kyslíku.

Co to znamená, že se ryba začne zvedat? Pluje k té otevřené hladině?
Ano, za normálních podmínek totiž leží úplně u dna, kde jsou asi čtyři stupně tepla, to je normální, ona v tom přežívá tu zimu.

Je rozdíl, jestli je na tom ledu sníh?
Kdyby led zamrzl čistý, tak se kyslík dospodu dostává normálně ze vzduchu. Sníh to teď nepustí, proto musíme řezat díry.

Na rybníku Mazánek u Slatiňan už jsou připravené dvě díry pro okysličování vody
autor: zen
Spustit audio

Související