Na silnici I/11 mezi Ostravou a Havířovem se bude dál jezdit nejvýše devadesátkou

8. listopad 2021 07:20

Na silnici I/11 mezi Ostravou a Havířovem dál platí devadesátka. I když Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánovalo zvýšení povolené rychlosti na 110 km/h, nižší rychlost tam zůstane kvůli bezpečnosti i kvůli cyklistům.

„Rychlost se nezvýší kvůli bezpečnostním deficitům zjištěných inspekcí. Jde například o nevyhovující délku připojovacích a odpojovacích pruhů a svoji roli hrají i požadavky obcí, kudy tato silnice prochází,“ potvrzuje mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Proti zvýšení rychlosti je Šenov. Starostovi Janu Blažkovi (nez.) například vadí, že kolem cesty není protihluková stěna. „Kdyby se zvedla rychlost, nemohli by tam cyklisté, kteří by museli jezdit někde bokem. A není udělaná žádná příprava, aby se cyklisté dostali jinou cestou například k huti Liberty,“ upozorňuje starosta.

Oproti tomu ostravský obvod Bartovice a město Havířov chtějí rychlost na silnici zvýšit. Havířovský primátor Josef Bělica (ANO) s tím dokonce počítal. „Rychlostní komunikace je teď oplocená a bral jsem to jako hotovou věc. Je to pro mne překvapení a budu se zajímat o důvody, proč ke zvýšení rychlosti nemá dojít,“ slíbil Bělica.

Na silnici mezi Havířovem a Ostravou byly časté i srážky se zvěří. Proto ŘSD instalovalo podél cesty oplocení.

Spustit audio