Na stezce u Pilného Mlýna na Opavsku se můžete naučit hrát na lesní dendrofon

13. červen 2016
Česko – země neznámá

Je to poklidná osada jen s pár domky. Údolím teče řeka Hvozdnice a táhne se jím i opuštěná železniční trať. Pilný Mlýn, nejmenší osada městyse Litultovice na Opavsku, je jako stvořený pro výlety a romantické procházky.

Název Pilný Mlýn možná vypadá jako jazyková hříčka, ve skutečnosti jde ale o historicky doložený fakt. Na řece Hvozdnici totiž v minulosti opravdu stávaly vodní mlýny. A v této osadě vlastnil mlýn jakýsi pan Pilný. Zda se k práci uměl opravdu postavit, není dnes známo. Jisté je, že postupem času mlýn utichl, a stala se z něj pila, která se časem také zastavila. Dřevo a stromy zde přesto hrají hlavní roli dodnes.

Příroda kolem osady totiž potěší každého milovníka lesů. Od lužních porostů v těsné blízkosti řeky až po hluboké smrkové hvozdy na okolních kopcích. A právě rozmanitost lesního porostu a způsob, jakým v něm lesáci hospodaří, ukazuje nová Naučná stezka Pilný Mlýn.

Zájemce provede nenáročnou trasou kolem lesní školky, rybníku Foreláku, bývalého lomu či odpočinkového altánu. Cestou narazí navíc i na herní prvky. Různé prolézačky ze dřeva ocení zejména děti.

Neregulovaná říčka Hvozdnice

Každého ovšem nejspíš zaujme netradiční hudební nástroj s názvem dendrofon. Žádný zvláštní talent na hraní není potřeba, stačí pevná ruka a řádný švih. Paličkou na maso se rozezvučí jednotlivá, volně zavěšená dřeva. A pak stačí hádat, zda takhle zní borovice, smrk či osika.

Ačkoliv se pravidelná železniční linka z Opavy do Svobodných Heřmanic pro svou nerentabilnost zrušila, stále můžete trať využít alespoň od června do konce září. Hvozdnický expres vás o víkendu doveze i do Pilného Mlýna.

Spustit audio