Na vinohradech v Boleradicích sbírají hrozny i bankéři

Právě v těchto dnech mají vinohradníci napilno. Sbírají zralé hrozny a přemýšlí, jak s nimi naloží. Ještě nedávno sklízeli hrozny na moravských vinohradech především Ukrajinci. Dnes jsou to zpravidla tamní, případně „Pražáci.“ Právě na ně jsme narazili na vinici vinaře Petra Korába. „Jeho“ pražská parta jezdí na svahy nad Boleradice pravidelně.

Původní profesí bankéř Michal Příbrský, který právě s nůžkami v ruce stříhá hrozny Müller Thurgau, říká, že to dělá z lásky k Jižní Moravě: „Těch důvodů je víc, jedním z nich je to, že si víno chceme zasloužit. Otevřít láhev a říct si – na tom jsem možná sám pracoval…“

Partu kamarádů začal na vinohrad vozit Jiří Rajchl. Kdysi měl v Praze vinotéku. Teď už pracuje v bance a pochvaluje se, jak je pro něj fyzická práce na vinohradu skvělý relax. Při sklizni hroznů se popíjí především pivo – sběrači jsou totiž většinou přeslazeni z ochutnávání bobulí na vinohradu.

Tetičky - brigádnice

Vinohrad Boleradice

Vinohradník Petr Koráb vyvrací, že by zaměstnávání těch, kterým je fyzická práce vzácná, byl nějaký novodobý trend. Kamarády z Prahy sice neodmítne, ale jinak i jemu - tak jako většině ostatních vinařů v okolí - pomáhá rodina nebo tamní obyvatelé a známí. „Pamatuju, že to dřív dělaly staré tetičky,“ vzpomíná Koráb.

Jednotliví vinohradníci si je domlouvali i půlroku dopředu. Hodně sem jezdili i pracovníci z Ukrajiny. „Teď už mají o práci na vinohradech zájem i mladí,“ konstatuje Koráb s tím, že mu zrovna volali dva místní mladíci. „Přijeli z Německa, a jestli bych pro ně něco neměl na vinohradu.“

Počasí rozhoduje o zpracování

Uvnitř vinohradu

Co s nasbíranými hrozny bude, záleží na každém vinaři – na jeho znalostech, zkušenostech, citu i záměrech jaké s vínem má. Zdravotní stav hroznů odrůdy Müller Thurgau už kvůli dešťům není stoprocentní, takže je pan Koráb asi vymačká na lisu vcelku.

Jaký bude ročník 2014?

Podle Petra Korába bude velmi záležet na aktuálním počasí. Pokud bude teplé a slunečné, tak by ještě některé modré odrůdy mohly dozrát do pěkných kvalit. O odrůdách, jako jakou jsou neuburské nebo svatovavřinecké už je ale podle jeho zkušeností rozhodnuto. Hrozny v boleradické oblasti cukernatosti loňského ročníku nedosáhnou.

autor: pek