Nadšenci v Novém Jičíně nechali opravit hrobku bývalých průmyslníků. Chystají se na další

14. únor 2018

Honosné hrobky byly v minulosti vizitkou mnoha významných rodin v obcích a městech. Jenže spousta z nich chátrá, protože jejich majitelé buď zemřeli, anebo byli třeba odsunuti. Nadšenci z Klubu rodáků v Novém Jičíně teď obnovili hrobku rodiny Weissových, která byla v havarijním stavu.

„Došlo tam k pochodům, které narušily jednotlivé žulové kvádry, ze kterých je monument poskládaný. Problémem byly peníze, které město na hrobku, která mu oficiálně ještě nepatří, nemělo. A tady jsme přišli s iniciativou, ale musím říct, že to bylo na základě připomenutí komise rady města pro péči o památky. Tam byl vlastně ten impuls,“ říká Pavel Wessely předseda Klubu rodáků a přátel města Nového Jičína.

Žulová hrobka pochází z počátku minulého století. Jsou na ní prvky secese. „Laik, když se z dálky podívá, tak řekne, že to byly možná nějaké prefabrikáty betonové. Ale přijdeme-li blíž, vidíme jasně blyštivá zrna žuly. Takže je to ze žuly vytesané a já obdivuji, co tehdejší kameníci dokázali. A vůbec nechci spekulovat o tom, kolik takové dílo muselo stát peněz,“ dodává Pavel Wessely.


Rodina Weissů byla pro Nový Jičín velmi významným podnikatelským rodem, který je znám především z oblasti textilní výroby.

Klub rodáků v Novém Jičíně bude chtít nechat opravit několik dalších hrobek. Na řadě je asi 150 metrů vzdálená mohutná hrobka familie Richard Kloss. Už na první pohled je vidět, že s ní bude dost práce, chybí nějaká písmenka.

„Tady zřejmě došlo k podobnému jevu jako u předchozího pomníku, kdy se rozpíná zřejmě navlhlé jádro toho pomníku. A i proto tady bude nezbytné aspoň část rozebrat a znovu poskládat a zajistit. To bychom rádi udělali ještě letos, pokud možno brzy. A postupně ale chceme opravit taky další z těch výjimečných náhrobků, které vytipovala a které schválila pro takovou nadstandardní péči komise péče o památky Rady města Nového Jičína,“ uzavírá předseda novojičínského Klubu rodáků a přátel města Pavel Wessely.

Další hrobka na řadě - stavitelské rodiny Klossů
autor: Michal Polášek
Spustit audio