Nadšenec v Odrách schraňuje mlýnské kameny. Sbírkou připomíná historii řemesla v kraji

24. leden 2018
Česko – země neznámá

Někdo sbírá známky, jiný třeba mince. Jiří Král z Oder na Novojičínsku má ale trochu těžšího koníčka. Většinu svých exponátů ani neuzvedne vlastníma rukama. Na své zahradě pod mohutným ořešákem má totiž vystaveny mlýnské kameny.

Často ležely nepovšimnuty v lesích nebo na skládkách. Zaprášené, nepotřebné, zapomenuté. Přitom jsou němými svědky kdysi bohaté mlynářské historie kraje kolem horního toku řeky Odry. Jiří Král už více než 30 let mlýnské kameny vyhledává a vrací jim zašlý lesk.

Sběratelskou vášeň odstartovala vzpomínka na pradědečka, který míval na Pohoři, místní části Oder, větrný mlýn. Ten už dávno nestojí. Kámen z něj sice objevil, ale ve své sbírce ho dosud nemá. Zato se v jeho soukromém muzeu nachází na 50 různorodých exponátů. Od malých ručních žernovů, které sloužily k domácímu mletí obilí, přes různé brousky až po mačkač ovesných vloček z kláštera ve Staré Vodě na Libavé.

Mnohé kameny slouží také jako knihy, ve kterých si znalý člověk může číst. Letopočty, podpisy, zbožné nápisy. To vše je do nich kromě vroubkování také vyryto. Největší a nejkrásnější kámen dostal na zahradě u Králů dokonce nový účel. Z kamene z vyhořelého mlýna Kaménky se stal netradiční stůl pod dřevěným altánem. Při posezení tak rodina a jejich hosté mohou zkoumat nápisy se jmény majitelů, jejich erb a také dataci 1920.

Sbírání mlýnských kamenů je poměrně náročným koníčkem. Stěží si vystačíte s vlastníma rukama. Pokud máte to štěstí, že objevíte v krajině zapomenutý mlýnský kámen, je třeba pro něj vyrazit s těžkou technikou. Například traktorem opatřeným nějakým zvedákem. Pak se musí důkladně očistit a pečlivě pro něj vybrat místo mezi již shromážděnými kameny.

I takto prakticky se dají využít staré mlýnské kameny

Sbírku Jiřího Krále ozvláštňují i další zajímavé předměty. Například starý vyřezávaný dřevěný kříž, který připomíná původní německé obyvatele Oder. Anebo historický kamenný rozcestník s rovněž německými nápisy.

Soukromé muzeum mlýnských kamenů najdete na zahradě domu číslo 29 v Nadační ulici v Odrách. Prohlídku si můžete objednat na telefonním čísle 556 730 297.

Spustit audio