Nadýchaná domácí veka

Nadýchaná domácí veka na chlebíčky je výborný recept od paní Milady z Hodonína. „Dříve jsem používala na chlebíčky výhradně kupovanou veku, ale poté, co jsem vyzkoušela svoji domácí, tak nechci dělat žádnou jinou,“ přiznává.

Suroviny jsou následující:

  • 1 kg hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 10 g cukru
  • 2-3 lžičky soli
  • 6 lžic oleje nebo povolené sádlo
  • 0,5 l mléka

Můžete připravit domácí veky také ze sušeného droždí. Abyste vyrovnali 40 g čerstvého droždí, budete potřebovat 14 g sušeného droždí.

Postup:

  1. Z trošky vlažného mléka, droždí, cukru a trošky mouky udělejte řidší kvásek.
  2. Nechte kvásek zhruba 15 minut vzejít (nakynout).
  3. Poté přidejte zbytek surovin a vypracujte vláčné těsto, které nechte hodinu kynout při pokojové teplotě.
  4. Vykynuté těsto propracujte a rozdělte na 3-4 díly.
  5. Z jednotlivých dílů vyválejte placku a tu poté smotejte a vytvarujte do tvaru veky.
  6. Tyto veky nechte ještě dalších 30-45 minut kynout na plechu.
  7. Veky potřete vodou a pečte v předehřáté troubě na 200 °C zhruba 30-35 minut.
  8. Dozlatova upečené veky nechte vychladnout a poté můžete připravovat chlebíčky!

Související

  • Polentovo-pomerančové sušenky

    Chutné a netradiční občerstvení vám nabídne recept Apetýtu – má ho pro vás cukrářka a blogerka Maria Matuszek z Laskomin od Maryny.

  • Nadýchané houstičky

    Oslnit návštěvu při grilování domácími houstičkami? To vás naučí dnešní Apetýt. Recept nám poslala posluchačka Jindřiška z Valašského Meziříčí.

  • Domácí müsli

    Tento týden připravujeme v Apetýtu svačinky pro všechny školou povinné. Zkoušeli jste už domácí müsli? Následující recept vás přesvědčí, že na tom není nic těžkého.