Nahlédnout do budoucnosti železniční dopravy můžete na Rail Business Days

11. červen 2024 08:40

Kam se bude ubírat železniční doprava v nejbližších letech? To můžete zjistit na železničním veletrhu Rail Business Days, který právě dnes začíná v Ostravě. Trojhalí Karolina a přilehlou železniční vlečku na tři dny zaplní nejen stánky výrobců kolejových vozidel.

„Vzhledem k tomu, že pro letošní rok jsme si vybrali jako partnerskou zemi Polsko, dost vystavovatelů přijelo právě od našich severních sousedů. Ale mezi více než 120 vystavovateli nechybí společnost je Slovenska, Německa, Rakouska, Švýcarska nebo můžu zmínit i Francii,“ uvedl za organizátory Michal Sirovátka.

Na veletrhu se představí hned tři čerstvé novinky. Jendou z nich je elektrická jednotka typu RegioPanter, která umí jezdit pouze na baterie s dojezdem až 80 kilometrů a bude jezdit v Moravskoslezském kraji.

Slovenská strela

Veletrh ale není jen o současných trendech. Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si i legendární Slovenskou strelu. „Tento historický rychlíkový vlak 30. let si návštěvníci mohou prohlédnout pouze dnes v areálu trojhalí Karolína, a to v čase od 9:00 do 15:30, poté bohužel odjede. Vlak bude uzamčený a bude možnosti ho tedy prohlédnout pouze zvenčí, za to ale pěkně zblízka,“ dodává Sirovátka.

Slovenská strela na železničním veletrhu v Ostravě

Součástí veletrhu jsou i konference. „Máme celkem tři konference s tím, že ta dnešní je pouze pro odbornou veřejnost. Zítra máme česko-polskou konferenci a ta je již otevřená pro všechny návštěvníky veletrhu a nakonec ve čtvrtek máme studentský den a konferenci určenou zejména pro ně,“ uzavírá Sirovátka.

Spustit audio