Nákladní automobily nad 12 tun ode dneška nesmějí jezdit po silnici I/56 v Beskydech

1. prosinec 2023 00:01

Každoročně se opakující zimní situace. Silnice I/56 v Beskydech zablokovaná uvízlým kamionem. To se má změnit. V úseku mezi Ostravicí a Bílou totiž ode dneška platí zákaz vjezdu pro kamiony nad 12 tun. A to bez ohledu na počasí až do konce března. Přestože už dříve byla za nepříznivého počasí silnice pro kamiony zavřená, vždy se našli řidiči, kteří se tudy pokusili projet.

„V zimě to působí problémy – kamiony uvíznou mezi estakádou a Starými Hamry a lidé se nemohou dostat do práce, k lékaři, děti do škol,“ popisuje každoroční kolorit starosta Bílé Tomáš Kubačák (SNK). „Teď jsme podepsali petici za zákaz kamionů, aby nejezdily tou naší silnicí, ale využívaly rychlostní tahy,“ dodává starosta.

Moravskoslezský kraj nakonec zákaz na celé zimní období vydal. „Bojujeme za to dlouhodobě, v podstatě od roku 2015. A už kdysi dávno nám bylo slíbeno, že jakmile se dostaví obchvat Třince, tady ten zákaz bude,“ říká starostka Starých Hamrů Eva Tořová (Socdem).

Právě úplné otevření obchvatu Třince je jedním s důvodů uvedených v rozhodnutí krajského úřadu. Dodržování zákazu budou i nadále hlídat policejní hlídky. „Denně poruší zákazovou značku několik nákladních vozidel. Zákon stanoví v tomto případě pokutu na místě v příkazním řízení do dvou tisíc korun, oznámené přestupky poté řeší příslušné správní orgány,“ doplňuje mluvčí moravskoslezských policistů Soňa Štětínská.

Ve směru od Frýdku-Místku zákaz začíná u odbočky na Čeladnou a Frýdlant nad Ostravicí a končí u křižovatky ze silnicí I/35 v Bílé. Informační tabule budou s předstihem řidiče na zákaz upozorňovat a navádět je na náhradní trasy.

Spustit audio