Národní den železnice, Svatováclavský hudební festival, Zamykání Ostravice... Vyberte si z našich tipů

21. září 2023

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Kouzlo babiččiny kuchyně
V Hlučíně se v pátek můžete vydat na výstavu Kouzlo babiččiny kuchyně. Připravil ji místní spolek Sousedé 55+ a vidět ji můžete jen do neděle v prostorách Zámeckého klubu.

Burčáková stezka v Opavě
Milovníci typické speciality pozdního léta se v pátek mohou vydat na tradiční Burčákovou stezku v Opavě. Od 16. do 21. hodiny jsou k dispozici po různých podnicích centra města připraveny ochutnávky burčáku různých odrůd i pěstitelů.

Národní den železnice

Bohumín se chystá na nápor fanoušků vlaků. V sobotu 23. září se ve městě uskuteční Národní den železnice. Jeho program láká na prohlídku desítek kusů historické i moderní železniční techniky, nostalgické jízdy a na velkolepou světelnou show. Na doslech houkání lokomotiv bude ve stejný den slavit městská knihovna sté výročí.

Den železnice je v režii Českých drah a letos poprvé je zpoplatněn. Vstupenka na kompletní program vyjde dospělého na 450 korun, děti od 6 do 17 let 350 korun, drobotina do 6 let má vstup zdarma. Lístek na denní program trvající od 9 do 17 hodin bude dospělého stát 150 Kč a dítě 50 korun. Levnější vstupenka ale neopravňuje držitele zúčastnit se noční show, která bude patřit k vrcholům akce.

Den železnice oslaví na nádraží v Bohumíně

Program v rámci dne železnice, ovšem se vstupem zcela zdarma, bude probíhat i na nedalekém náměstí T. G. Masaryka, kde oslaví bohumínské kulturní středisko K3 100. výročí své knihovny. Program na pódiu bude v dopoledním čase zaměřený zejména na rodiny s dětmi, odpoledne pak spíše na dospělé návštěvníky. Mezi hudebními gratulanty knihovny budou zpěvačky Eliška Nováková a Kaczi. Hlavní hvězdou večera je Janek Ledecký, který na pódiu vystoupí od 18 hodin.

Život na zahradě
Národní zemědělské muzeum v Ostravě pak od pátku hostí Život na zahradě, tedy krajskou zemědělskou výstavu. Ta je otevřena v pátek a v sobotu vždy od 9 do 18 hodin.

Elegance molekuly
Elegance molekuly. To je název divadelní hry Petra Zelenky, kterou máte možnost vidět v Beskydském divadle v Novém Jičíně. Životní cestu tří geniálních chemiků a jejich objevů můžete sledovat v pátek od 19 hodin.

Svatováclavský hudební festival

Svatováclavský hudební festival (SHF) v pátek 22. září nabízí hned dva koncerty. První z nich začíná v 18 hodin v kostele svatého Václava v Ostravě. Na programu vystoupení orchestru složeného ze studentů konzervatoře i fakulty umění je Haydn či Vaňhal. Baroknímu violoncellu pak bude od 19 hodin  patřit koncert v hlučínském kostele svatého Jana Křtitele.

V sobotu 23. září festival pokračuje koncertem ve Staré Bělé. Od od 19 hodin v kostele sv. Jana Nepomuckého vystoupí francouzský věhlasný violoncellista Christophe Coin s programem legenda barokního violoncella.

A v neděli 24. září od 18 hodin v Evangelickém Kristově kostele v Ostravě SHF představí houslistu Dmitrije Sitkoveckého a klavíristu Jana Bartoše. V jejich podání zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Felixe Mendelssohna a Petra Iljiče Čajkovského.

Piano a housle

Svatováclavské slavnosti na Hukvaldech
Hrad Hukvaldy v sobotu patří Svatováclavským slavnostem. Pokud se tam vydáte, čeká vás mezi 10. a 17. hodinou program plný šermu, soubojů i scének.

Sovinecké hodování
Hrad Sovinec láká návštěvníky o tomto víkendu na dobré jídlo a pití. K Sovineckému hodování patří však i šermíři, sokolníci či tanečnice. Hrad je dnes otevřen od 9 do 18 hodin.

Den v lese
Den v lese můžete v sobotu zažít přímo v Ostravě. Dřevorubecká show, jarmark tradičních řemesel či ukázky lesnických činností. To vše v čase mezi 11:00 a 16:30 v Bělském lese.

Vzpomínka na mobilizaci 1938
Národní památník II. světové války v Hrabyni v sobotu 22. září připomene Mobilizaci z roku 1938. Vzpomínková akce začíná u památníku ve 13 hodin, už ale od 9:45 hodin se můžete zúčastnit pochodu po Linii československého opevnění od areálu v Hlučíně Darkovičkách.

Zamykání Ostravice

Vodáci Campanula zvou na zábavný program u loděnice pod soutokem Ostravice s Lučinou a následné sjíždění řeky. Start je právě pod soutokem „U nové loděnice“. Dopoledne vás čeká zábavný program na lodích a odpoledne volný sjezd řeky do Zabelkova (po dohodě až do polského Zabelkova).

Loďky na řece Ostravici v centru Ostravy
Spustit audio