Náš králík se chová jako puberťák. Co se děje?

23. únor 2021

Kdo má doma zakrslého králíka od „miminka“, přijde chvíle, kdy má pocit, že se králík zbláznil. Vrčí, kouše, dělá nepořádek, bobkuje, kde nemá, hlučně stěhuje zařízení klece, převrací záchod, při běhání po bytě značkuje. Co se s ním děje? Odpověď je jednoduchá. Stal se z něj králičí puberťák.

Bývá mu tou dobou asi půl roku. „Chovají se stejně, bez rozdílu pohlaví,“ vysvětluje lékařka Marie Lietavcová z veterinární kliniky v Praze na Hůrce. „I holky mohou předvádět kopulační pohyby, bobkovat a očůrávat různé věci.“

Takzvanou králičí pubertou procházejí i jedinci chovaní v králíkárně

Jak dlouho králičí puberta trvá? Za čtvrt roku by mohl být klid. Nebo ne? „My si jako veterináři myslíme, že to králíky nepřejde nikdy a doporučujeme kastraci,“ soudí Marie Lietavcová. Majitelé líčí, že v některém období roku se puberta projevuje zřetelněji, například na jaře. Po pár měsících se může králík uklidnit a puberta se už nevrátí. Anebo mu vydrží napořád.

Když králík řádí, jak se k němu máme chovat? Nejlepší je situaci ignorovat, otočit se k němu zády, odejít, dát mu nepřímým způsobem najevo, že tímto si naši pozornost nezíská.

Za výše zmíněným stojí hormony, do puberty přicházejí nejen zakrslí králíci, ale i ti žijící v králíkárně. S nimi ovšem majitel nemá tak úzký kontakt jako s mazlíkem v obýváku, tak si toho třeba ani nevšimne.

Zakrslí králíci, třeba hermelín červenooký, se v 6 letech dostávají do seniorského věku

Pokud se rozhodnete pořídit si zakrslého králíka, měli byste počítat s tím, že to není na chvilku. V některých případech se dožívá i 10 nebo 12 let. A každý králík je osobnost, ne plyšák na hraní. Hladit se nechá, jen když on chce. Nezáleží na tom, zda si pořídíte samičku nebo samečka. „Samičky doporučujeme od 3 let věku preventivně kastrovat z důvodu možného vzniku nádoru na děloze. U samečků bývá důvodem ke kastraci právě výše zmíněná puberta,“ dodává Marie Lietavcová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.