Nedělní Noční linka: Jak se žije z důchodu a v důchodu?

24. březen 2019

Těšili jste se na důchod? A jaké to je, když nemusíte každý den vstávat do práce? Užíváte si klidu, nebo jste si našli brigádu? Chodíte pracovat i kvůli penězům? Jak se dá vyjít s důchodem? Stačí vám podpora od státu, nebo se bez přivýdělků a předchozích úspor neobejdete? Využíváte nějaké seniorské benefity? Jak se žije seniorům v zahraničí?

K tématu mě inspirovala zajímavá reportáž zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Štěpána Macháčka o českých důchodcích žijících v egyptské Hurghadě. Ti si prý čím dál častěji pořizují v přímořském letovisku bydlení. Nejen kvůli slunci a moři, ale také kvůli úspoře.

Byty jsou v Hurghadě levné, lacinější je i jídlo, léky nebo drogerie. Například byt o výměře 90 metrů čtverečných se dvěma balkony jen kousek od moře vyšel jednu z českých seniorek na 600 tisíc korun. Levnější má oproti Česku i účet v místní hospodě nebo lékárně, a to několikanásobně.

Jiný senior, který je v invalidním důchodu, si spočítal měsíční náklady v České republice na sedm tisíc korun měsíčně bez nájmu, v Egyptě prý vyžije s necelou polovinou. V letovisku je navíc české pohostinství, kde je tradiční česká kuchyně a hlavně se tam senioři schází u piva nebo kávy. Do Čech pak létají za příbuznými přímými lety i několikrát za rok.

Jak trávíte dny v důchodu vy? Lákala by vás taková změna?

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio