Některé regionální vlaky a autobusy kvůli úsporám už od prosince nebudou jezdit

7. listopad 2022 06:10

Regionální dopravu v Moravskoslezském kraji v prosinci čekají změny. Hejtmanství kvůli úsporám omezí provoz některých linkových autobusů a vlaků. S úpravami jízdních řádů počítá hlavně u spojů, které jezdí méně vytížené.

Jedna ze změn se týká třeba regionální železnice mezi Suchdolem nad Odrou a Budišovem nad Budišovkou. „Ta trať má hodně nevyváženou frekvenci, která je poměrně velká mezi Suchdolem a Odrami, dále klesá a ten koncový úsek – tam je ta frekvence velmi nízká, jsou to skutečně jednotky cestujících,“ vysvětluje Aleš Stejskal, jednatel krajského koordinátora veřejné dopravy KODIS.

Poslední část trasy před Budišovem kvůli nízké vytíženosti tak nahradí autobusy. „Vytíženost vlaků byla mizivá, čísla jsou neúprosná a sám to vídávám, že ten vlak jede prázdný,“ doplňuje budišovský starosta Patrik Schramm (ODS).

Kraj podobně postupoval u některých příměstských autobusových linek. Příkladem je třeba sloučení spojů mezi Ostravou a Orlovou. „Úkol, který jsme dostali, byl snažit se odstranit linky nebo spoje nevytížené. V řadě případů je to zkracování linek, slučování linek a spojů,“ dodává Aleš Stejskal z KODISu. Úspora pro Moravskoslezský kraj se tak bude pohybovat okolo 20 milionů korun ročně.

Změny budou i v jízdném

Změnit by se měla i výše jízdného. Podle Aleše Stejskala jsou úpravy připravené, definitivně se ale o nich bude rozhodovat až na valné hromadě koncem listopadu. „Některé typy jízdného nedoznají žádné změny, někde to bude přiměřeně, někde to bude větší,“ naznačuje Stejskal.

Kraj spoje objednává u konkrétních dopravců a dotuje je. Šetřit se musí hlavně kvůli drahým cenám paliv. „Pro nás to znamená 300 milionů korun ročně navíc, teď zrovna co se týká CNG, na který všechny ty autobusy v krajské dopravě jezdí,“ říká Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy společnosti ČSAD Havířov, Karviná a Frýdek-Místek.

Úpravy v jízdních řádech, které začnou platit od 11. prosince, má Moravskoslezský kraj připravené a neměly by se už měnit.

autor: Petr Dušek
Spustit audio