Nevzhledný lesík v Jablunkově proměnili lesníci v učebnu pod širým nebem

30. listopad 2015
Česko – země neznámá

Škola hrou. Toto heslo razil už Jan Amos Komenský. A kde jinde se učit přírodopis než právě v přírodě. To si uvědomili v Jablunkově na Frýdeckomístecku, kde vybudovali Les pro hru i poznání.

Nápad se zrodil v hlavě pracovníka místní Lesní správy. Z oken své kanceláře se díval na nevzhledný lesík poblíž zástavby rodinných domů. Pro svůj nápad postupně získal i své kolegy. Díky tomu nyní lesní pedagogové vítají v tomto místě žáky základních škol a povídají jim o životě v lese, o zvířatech a rostlinách. Děti tak mohou přírodu zažít všemi smysly.

Učení ovšem musí být především zábavné. Proto děti celou naučnou stezkou provází rozpustilá veverka, která se také stala jakýmsi symbolem Lesa pro hru i poznání.

Děti v místě najdou také lanovou pyramidu, tůňku s typickými lokálními rostlinami, dřevěnou vyhlídkovou plošinu, povalový chodník a také lavičky nebo dřevěný odpočinkový altán. Tam se můžou schovat nejen v případě deště, ale svolává je tam také lesní pedagog, aby je na chvíli udržel pohromadě.

Místo je určeno nejen k poznávání, ale také ke hraní

Areál jablunkovského Lesa pro hru i poznání je volně přístupný nejen školním dětem. Zavítat do něj můžou všichni, kteří si chtějí odpočinout, zabavit své děti nebo se něco zajímavého dozvědět o místní přírodě.

Spustit audio