Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji v srpnu zůstala na 5,4 procenta

9. září 2024 13:25

Nezaměstnaných v kraji je 5,4 procenta. Jde o stejný výsledek jako minulý měsíc. Region je dlouhodobě nad celostátním průměrem. V celém Česku zůstala nezaměstnanost na 3,8 procenta.

Podílově je nejvíce lidí bez práce v okresech Karviná a Bruntál. Nejméně je to na Opavsku. „V průběhu srpna nezaměstnanost stejně jako minulý měsíc stoupla, a to o 636 osob. Přestože se počet evidovaných uchazečů o zaměstnání zvýšil, podíl nezaměstnaných osob stagnoval na hodnotě 5,4 procenta,“ říká ředitel krajského úřadu práce v Ostravě Petr Prokop.

Mezi novými uchazeči jsou třeba čerství absolventi škol, ale taky bývalí zaměstnanci huti Liberty. Podle Petra Prokopa stoupl i počet volných pracovních míst. V kraji jich je 12.626. „Oproti červenci jich máme o 268 více. Ze strany zaměstnavatelů byla největší poptávka po montážních dělnících, kuchařích, uklízečích, zednících, svářečích nebo řidičích nákladních automobilů,“ dodává Prokop.

Na jedno volné pracovní místo připadalo v Moravskoslezském kraji v srpnu 3,5 uchazeče o zaměstnání. Největší přetlak na pracovním trhu byl na Karvinsku s 10,5 uchazeče na jednu pozici. Tento údaj byl na Karvinsku nejvyšší mezi všemi okresy v zemi, a to výrazně.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio