No comment!

21. červenec 2003

Dvojí realita okleštěná dvojím filtrem, to je virtuální svět, ve kterém lidé nemají vlastní názor. Názor se dnes nenosí. Dnes se nosí mít svého tiskového mluvčího.

Obraťte se na našeho tiskového mluvčího. Je údělem novinářů slýchat tuto větu dnes a denně. Tiskový mluvčí, vedoucí marketingového oddělení, manager PR nebo ředitel odboru pro styk s veřejností, tolik a mnoho dalších označení může mít biologický druh, který, řečeno Cimrmanem, vleze všude a strašně rychle se množí. Tiskové mluvčí mají velké podniky, radnice, divadla i fotbalisté třetí ligy. Skrze hlásné trouby se veřejnost dozvídá, kdo s kým uzavřel obchod, kdo na koho podává žalobu a kdo komu v šatně svázal tkaničky, ale nejčastěji se opakuje kouzelná formulka "Nebudu se k tomu vyjadřovat". Takový mluvčí by si pak do občanky měl vepsat spíš tiskový mlčící nebo mlžící. Mocní, kteří si pořizují tiskové mluvčí, aby je mohli jako pěšáky poslat do první linie, kde schytají vztek veřejnosti, si tak chrání záda. A pokud už na ně něco praskne, prostřednictvím nového ředitele oddělení pro styk s veřejností toho bývalého popraví. Ovšem z touhy jít za každou cenu s dobou si mluvčí pořizují i lidé, od kterých se prohlášení ke světu vůbec neočekává. Ti pak v mluvčím nacházejí nejen šiřitele svých myšlenek, ale i asistenta, který jim vysvětlí, jak se chovat ve společnosti, a třeba i zaváže ty tkaničky. Budiž mluvčím ke cti, že zachovávájí loajalitu vůči svému chlebodárci. A když není chlebodárce na telefonu, musí mít v zásobě několik nicneříkajících vět, které se dají naočkovat na jakoukoli situaci. Třeba už zmíněnou o nevyjadřování, případně ve světácké podobě No comment, nebo Tohle popíráme či Nejdříve se poradíme se svými právníky. Vedle skutečného světa lidí plného pocitů a vášní tak vzniká vedlejší svět sterilních frází, kamenných tváří a stokrát omílaných lží, které se ani postoprvé nechtějí stát pravdou. Ale pokud máte jiný názor, obraťte se přímo na mne.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.