Svatba není žádná legrace, i když by na ní mělo být veselo

Přípravy – a dost možná i první rozepře – začínají dost dlouho před samotným dnem D. Termín, místo, koho pozvat, oblečení i celkový styl svatby a v neposlední řadě jídelníček – to vše je prošpikováno rituály a tradicemi, z nichž mnohé koření v šerém pohanském dávnověku.

Svatební koláčky

Pečou se v předstihu, těsto má mít vysoký podíl tuku, nejlépe másla a dbá se i na provedení a velikost. Čím jsou menší, tím větší sklidí pochvalu. Obvykle se plní různými náplněmi – tvarohovou, makovou, povidlovou a jablečnou.

Rohovník

O tzv. rohový koláč se ucházejí ještě svobodné dívky – když ho sní, má jim do roka zajistit ženicha i svatbu. Nevěsta sama by koláčky péci neměla, někde se věří, že by pak měla uplakané děti, jinde zas říkají, že to volá bídu do domu. Koláčky obvykle roznášejí budoucí nevěsta se ženichem jako pozvání na svatbu, nechybějí pak na svatební tabuli a hosté by je měli dostat i jako součást výslužky.

Recept na ty nejlepší svatební koláčky - vázané:

55 dkg mouky (směs půl a půl hladké a polohrubé)
30 dkg tuku (půl na půl máslo a dobré sádlo)
1 kostička droždí
lžíce cukru
7 až 8 lžic mléka
1 vejce
drobenka
vejce na potření.

Tradiční české koláčky - makové a povidlové

Postup:

1. Připravíme si kvásek z vlahého mléka, cukru a kvasnic, pak s ostatními surovinami zaděláme těsto, nenecháme kynout a hned zpracováváme.

2. Rozválíme na stéblo silné placky, rozkrájíme na čtverečky o hraně 4 až 5 centimetrů, klademe na ně náplně, protilehlé růžky vytáhneme k sobě a spojíme.

3. Potřeme vajíčkem rozšlehaným s kapkou mléka, koláček uchopíme zespodu a „smočíme“ v drobence z cukru, mouky a másla.

4. Pak pokládáme na pečicí papír na plech a v předehřáté troubě upečeme.

Čtěte také

Rýže, hrách, obilí

Cokoli z toho mohou svatebčané házet na novomanžele, vycházející z obřadní síně. Je to prastarý rituál, který měl pojistit páru plodnost. Dokonce se tvrdí, že kolik zrnek na nevěstě ulpí, tolik bude mít dětí – pokud by to byla pravda, neměli bychom mít problém s porodností.

Bubliny před kaplí

Protože dnes je možné pořádat svatby i na zámcích a hradech a tamní zaměstnanci tu rýži neradi vidí, dá to totiž i práci s úklidem, ujal se jiný zvyk – svatebčané foukají novomanželům do cesty barevné bubliny jako příslib radosti a štěstí, aby se jim nad hlavami celý život klenula duha.

Střepy přinášejí štěstí

A novomanželé by v tomto ohledu neměli nic riskovat, takže i při velmi moderně pojatých svatbách dojde na rozbití talíře a společný úklid střepů ještě před hostinou. Sleduje se, kdo se chopí lopatky a kdo smetáčku – kdo si vezme na společný úklid lopatku, bude prý mít v domácnosti hlavní slovo, ale hlavně jde o umění spolupráce.

Aspoň jeden střep by si pak novomanželé měli schovat, bude jim zaručovat celoživotní štěstí. V tuto chvíli mohou novomanželé také dostat krajíc chleba, který mají dohromady sníst, aniž by se předháněli.

Hostina

Tabule bývá nejčastěji ve tvaru písmene U nebo T, ústřední dvojicí jsou samozřejmě novomanželé, jim po boku sedí rodiče, dále svědci, prarodiče a další hosté. Vzhledem k tomu, že dnes funguje řada druhých manželství, může se stát, že rodiče přijdou s novými partnery a pak je skutečně diplomatickým oříškem, jak zasedací pořádek upravit.

Předkrm a jmenovka

U početnějších svateb je dobré připravit jmenovky, aby si hosté mohli v klidu najít své místo. Hostinu zahajuje přípitek a také proslov otce nevěsty, ale je vítané, když promluví i otec ženicha, někdy se o krátký vtipný proslov postará jeden ze svědků.

Svatební menu

Tradice velí: šunková rolka s křenovou šlehačkou, knedlíčková polévka, svíčková a dort. Ta šunková rolka nebude zas tak starobylou záležitostí, zato polévka s játrovými knedlíčky a svíčková ano – bývalo to to nejslavnostnější, co se strojilo.

Dort vcelku

Už u polévky musí novomanželé znovu dokazovat, jak jim to bude ladit, jak se budou umět postarat jeden o druhého. Dostanou jeden talíř a jednu lžíci a vzájemně se krmí – obsluha by neměla zapomenout na ubrus, který jim uváže jako ubrousek, riziko pokapání je dost značné. Jako dezert se podává svatební dort, což bývají díla přímo umělecká.

Místy se ještě dodržuje zvyk, že zvláštní dorty dostávají i rodiče jako výraz poděkování. Často se objevuje i drobné cukroví, zákusky – většina z toho pak společně s koláčky skončí v připravených krabičkách s výslužkou.

Krájení dortu

Trendy

Dnes se začínají pořádat i tzv. wedding party – svatební sešlosti. Hostinu víceméně tradiční absolvují novomanželé s rodinou, ale pak si pozvou širší okruh kamarádů a přátel, jídelníček už je přizpůsobený volnější zábavě, zhusta se grilují selátka nebo steaky.

A velmi na oblibě získávají svatby v určitém stylu – na pláži nebo naopak v selské stodole, ve znamení jedné květiny nebo společného koníčku novomanželů, můžete mít i svatbu ve stylu některého z oblíbených filmů. Stylu se pak samozřejmě podřídí nejen místo, oblečení a průběh, ale i menu.