Bazalkové pesto
Původ má v severní Itálii a jeho název je odvozený od slova pestare, což znamená tlouci nebo mlátit. Tradiční výroba klasického pesta totiž spočívá v rozetření bazalkových listů v mramorovém hmoždíři.
Budete potřebovat:
- 10 stroužků česneku
- 200 g piniových oříšků
- 2-3 svazky čerstvé bazalky (asi 40-50 lístků)
- 1 lžička hrubozrnné mořské soli
- 6 lžiček sýru rozdrceného na jemno (nejlépe po 3 lžičkách sýrů parmazán a pecorino)
- ¼ l olivového oleje
Postup:
- Česnek oloupeme a spolu s piniovými oříšky nasekáme nahrubo a rozmělníme v hmoždíři.
- Dáme do misky.
- Následně v hmoždíři rozmělníme sýr.
- Všechny přísady smícháme s olivovým olejem a vymícháme krémovou pastu.
- Pesto můžeme k těstovinám, k masům, do polévek nebo na topinky.
Tip: Pesto můžeme připravit také v mixéru, nemělo by být příliš jemné.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.