Křehký makový koláč
Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný.
Je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší, než je mák. Z minerálních látek je vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu.
Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B.
Na těsto budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 20 g mletého cukru
- 1 žloutek
- špetku soli
Na náplň si připravte:
- 200 g mletého máku
- 150 g cukru krupice
- 2 dl vody
- citrónovou kúru
- mletou skořici
Postup:
- Suroviny na těsto smícháme.
- Větší polovinu vtlačíme do formy na koláč, zbytek těsta rozválíme a vykrojíme ozdobné tvary, které na závěr budeme klást na náplň – například srdíčka nebo kytky.
- Suroviny na náplň povaříme, necháme vychladnout a natřeme na koláč.
- Poklademe ozdoby z těsta a pečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 190 stupňů.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka