Jemná rajská omáčka

V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách – čerstvá nebo v podobě různých pyré či šťáv.

Obsahují vitamíny C, B, E a také antioxidanty. A kromě jiného nám například pomáhají udržovat vyrovnanou hladinu krevních tuků, tedy cholesterolu.

Co potřebujete na rajskou omáčku?

  • 1 hrnek čerstvých rajčat (nebo 1 konzervu krájených rajčat)
  • 5 lžic rajčatového protlaku
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 velkou cibuli
  • 3 lžíce cizrnové nebo hrachové mouky (nebo použijte klasickou, na kterou jste zvyklí)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bobkový list a asi 5 kuliček nového koření
  • třtinový cukr a jablečný ocet
  • sůl a pepř

Postup:

  1. V kastrolu rozpálíme olej.
  2. Následně přidáme na drobno nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile zesklovatí, stáhneme plamen a lehce zasmažíme mouku.
  4. Dále přidáme nakrájená rajčata, promícháme a vlijeme zeleninový vývar.
  5. Poté přidáme bobkový list a nové koření.
  6. Vaříme asi 10 minut bez poklice.
  7. Omáčka nám tak pěkně zhoustne.
  8. Jakmile ji máme provařenou, odstraníme bobkový list a nové koření, přidáme rajský protlak a následně rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem.

Tip: Rajskou omáčku podáváme například s noky, vegetariánskými karbanátky, opečeným seitanem, krájenou polentou nebo samozřejmě i s běžnými přílohami jako je houskový knedlík a maso.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.