Božské šunkofleky

Ať už je milujete nebo ne, šunkofleky s uzeným masem jsou zkrátka snadná pochoutka z jednoho hrnce nebo pekáče.

Mohou přijít chvíle, kdy jako hospodyňka nestíháte, takže se pojďte přiučit rodinný recept na šunkofleky, který nám poslala paní Hanka z Předklášteří. Zajímavé na něm je, že se některé suroviny odměřují na hrsti.

Připravte si:

  • 300 g těstovin (fleků)
  • 250 g uzeného masa
  • lžičku másla
  • 1 cibuli
  • 3 hrsti mraženého hrášku
  • hrst hladkolisté petržele
  • 100 g sýru gouda
  • sůl, pepř
  • kyselou okurku
  • mléko
  • vejce

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 170 °C.
  2. Oloupejte cibuli a pokrájejte ji nadrobno.
  3. Rozehřejte pánev a vložte kousek másla, přidejte pokrájenou cibulku a mezitím si pokrájejte uzené na kostičky cca na 1x1 cm.
  4. K orestované a zlatavé cibuli přidejte uzené, to také lehce opečte.
  5. Těstoviny uvařené na skus sceďte a prolijte ledovou vodou.
  6. Nyní se vrhněte na přípravu zálivky: odměřte 300 ml mléka, do něj přidejte 2 vejce, opepřete, osolte a vidličkou promíchejte. Ještě je potřeba najemno nastrouhat sýr.
  7. Těstoviny dejte do pekáčku a přisypejte orestovanou cibulku s uzeným, přidáme hrášek a sýr (polévkovou lžíci sýru si nechte na závěrečné posypání jídla).
  8. Vše promíchejte.
  9. Těstoviny zalijte směsí z mléka a vajíčka a opět promíchejte.
  10. Nakrájejte petrželku, tou posypte těstoviny a znovu promíchejte.
  11. Nahoru nasypte zbytek sýra a zapečte zhruba 30 minut.
  12. Servírujte s kyselou okurkou.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.