Sýr z trouby
Smažený sýr patří mezi klasiku českých restaurací, zejména pokud je k němu poctivá porce tatarky. Doma si ho ale můžete připravit ve zdravější podobě.
Sýr se peče v troubě, není nasáklý olejem a hlavně nevytéká na pánev. O svoji zkušenost se sýrem z trouby se s námi podělila posluchačka Antonie z Velkých Bílovic.
Budete potřebovat:
- 1 vejce
- tvrdý sýr
- šunku
- tuk na vymazání hrnku
- strouhanku na vysypání hrnku
Postup:
- Sýr nastrouháme a šunku najemno nakrájíme.
- Hrnek vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a začneme plnit.
- Nejdřív dáme vrstvu strouhaného sýra, následuje nasekaná šunka, na šunku rozklepneme vejce (vidličkou ho rozetřeme do všech stran).
- Na vejce opět navrstvíme šunku a na šunku jako poslední vrstvu strouhaný sýr.
- Hrnek vložíme do vyššího plechu nebo pekáčku, který zalijeme vroucí vodou, tak do poloviny výšky hrnku.
- Vložíme do rozpálené trouby a pečeme při vysoké teplotě cca 230 °C asi 20 minut do zlatohnědé barvy.
- Podáváme s vařenými bramborami a tatarkou nebo jen tak se zeleninovým salátem.
Na každou osobu se počítá 1 hrnek, do trouby se tedy může dát hrnků víc podle členů rodiny. Hrnek můžeme použít jakýkoliv, nemusíte se bát, že vám praskne.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.