Sýr z trouby

Smažený sýr patří mezi klasiku českých restaurací, zejména pokud je k němu poctivá porce tatarky. Doma si ho ale můžete připravit ve zdravější podobě.

Sýr se peče v troubě, není nasáklý olejem a hlavně nevytéká na pánev. O svoji zkušenost se sýrem z trouby se s námi podělila posluchačka Antonie z Velkých Bílovic.

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • tvrdý sýr
  • šunku
  • tuk na vymazání hrnku
  • strouhanku na vysypání hrnku

Postup:

  1. Sýr nastrouháme a šunku najemno nakrájíme.
  2. Hrnek vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a začneme plnit.
  3. Nejdřív dáme vrstvu strouhaného sýra, následuje nasekaná šunka, na šunku rozklepneme vejce (vidličkou ho rozetřeme do všech stran).
  4. Na vejce opět navrstvíme šunku a na šunku jako poslední vrstvu strouhaný sýr.
  5. Hrnek vložíme do vyššího plechu nebo pekáčku, který zalijeme vroucí vodou, tak do poloviny výšky hrnku.
  6. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme při vysoké teplotě cca 230 °C asi 20 minut do zlatohnědé barvy.
  7. Podáváme s vařenými bramborami a tatarkou nebo jen tak se zeleninovým salátem.

Na každou osobu se počítá 1 hrnek, do trouby se tedy může dát hrnků víc podle členů rodiny. Hrnek můžeme použít jakýkoliv, nemusíte se bát, že vám praskne.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.