Dušená treska na citrónovo-česnekové omáčce. Udělejte si k ní netradiční, skvělé celerové hranolky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů.
- 600 g tresky
- 2 lžíce másla
- 1 citrón
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- petrželová nať
- Příloha - celerové hranolky:
- celer
- mořská sůl
- mletá paprika
- majoránka
- olivový olej
Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.
Chutně připravená treska na citrónovo-česnekové omáčce je recept na hlavní chod, ke kterému si připravte netradiční, ale skvělé celerové hranolky.
Postup:
Na rozpálené máslo dáme prolisovaný česnek, hořčici, citrónovou šťávu i kůru a sójovou omáčku. Nakonec rozložíme po celé ploše tresku.
Pánev zakryjeme a dusíme asi čtvrt hodiny na slabém plameni doměkka.
Když bude potřeba podlijeme trochou vody.
Při podávání posypeme petrželovou natí.
Postup přípravy celerových hranolek:
Celer očistíme a nakrájíme na tenké hranolky.
Ve velké míse si připravíme marinádu smícháním olivového oleje, koření a soli.
Pak vložíme hranolky z celeru a dobře je obalíme.
Hranolky rozložíme na plech na pečící papír a pečeme 45 minut na 220 stupňů.
V polovině pečení musíme obrátit.
Dobrou chuť!
Související
-
Treska s čočkovým ragú. Zdravé a lehké jídlo, které rozhodně pohladí vaše chuťové pohárky
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí.
-
Treska v pivním těstíčku a brambory s česnekem. Zdravé jídlo, které si budete chtít dát určitě znovu
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová.
-
Limetková kari treska. Spojení hned tří úžasných chutí a barev na jednom prostřeném talíři
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Její kulinářské možnosti objevili lidé už dávno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.