Nové laboratoře Centra signálních zvířat v Kopřivnici budou hotové do konce roku

24. červen 2022 07:50

Centrum signálních zvířat v Kopřivnici pokročilo se stavbou jedinečných laboratoří. V nových prostorách budou speciálně vycvičení psi rozpoznávat ze vzorků rakovinu. A k tomu potřebují například hlubokomrazící přístroj a jiné specifické vybavení.

Práce na novém centru signálních zvířat jsou v plném proudu. V suterénu zrovna pracuje jeden ze členů spolku Josef Kaňa. „Momentálně se provedlo vyklizení spodní části, vyčištění, napenetrovali jsme celý prostor a teď provádím hydroizolaci. Na to potom přijde tepelná izolace, topení, rozvody a betonová deska,“ popisuje.

Čtěte také

„Už se nejedná o budovu bez oken, bez dveří – už vlastně proběhla montáž tohoto všeho. Tím pádem budova už je uzavřená a můžete vidět taky, že se nám podařilo připevnit banner, který má přes čtyři metry, a tím pádem už všichni ví, že tady se rekonstruuje České centrum signálních zvířat,“ říká Petra Riedlová z centra signálních zvířat.

Na první pohled zaujme velká prosklená stěna přímo s výhledem do lesa. „Přes ní se díváme do odpočinkové zóny, která bude jak pro psy, tak i pro psovody. Ve spodních prostorech se budou nacházet kanceláře a zároveň tam bude velký prostor pro různé konference, školení a přednášky. V poslední fázi nás čeká rekonstrukce prostor, kde bude probíhat výcvik psů,“ dodává Riedlová.

Součástí tohoto centra bude i speciální vybavení. „Koncem týdne by měla dorazit speciální centrifuga, velká lednice, mrazák a sterilizátor. Centrifuga je velký přístroj, který nám pomůže k tomu, abychom správně připravili vzorek krve, který se musí speciálně odseparovat,“ vysvětluje Riedlová.

Speciální laboratoře chce centrum signálních zvířat dokončit do konce tohoto roku.

Spustit audio