Nové výstavní prostory a moderní expozice. Stěhování muzeí v Benešově přináší výhody všem

8. leden 2024 16:00

Film Kulový blesk připomíná v Benešově stěhování Muzea Podblanicka. To opoustilo budovu Muzea umění a designu, aby se po rekonstrukci přestěhovalo do Piaristické koleje. Kdy to bude, a co tím kdo získá, zjišťovala reportérka Věra Hájková.

Do budovy Piaristické koleje v Benešově se přestěhuje pobočka Muzea Podblanicka, které opustilo prostory Muzea umění a designu. Návštěvníkům nabídne do dvou let nové expozice a prohlídky pomocí rozšířené reality. Nové výstavní prostory získá i Muzeum umění a designu.

Gabriela Francová, ředitelka Muzea umění a designu, ukazuje prostory, které Muzeum Podblanicka opustilo. Představu o tom, jak uvolněné prostory využije, už má. „Muzeum umění a designu Benešov velmi uvítalo, že se nám rozšířily výstavní prostory, protože jsme dosud neměli možnost vystavovat to, co máme ukryté v depozitářích,“ uvádí ředitelka.

Gabriela Franková vedle sochy Olbarma Zoubka

První sochu z depozitáře už sem přestěhovali, je to blankytně modrá socha Olbrama Zoubka. Koho dalšího zde ještě chtějí prezentovat? „V té stálé expozici chceme prezentovat díla umělců, kteří mají určitý, velmi niterný, vztah k Benešovu a jeho okolí. Ať už jde o malíře Cidlinského, Antuška, Holoubka nebo vlašimskou rodačku Annu Roškotovou.“

A plány na využití nových výstavních prostor připravuje také Muzeum Podblanicka, budou v Piaristické koleji, kterou vlastní město. Podle místostarosty Romana Tichovského (ODS) už jsou vybrané vhodné prostory a zřejmě ještě letos začnou jejich úpravy podle požadavků muzea. „Spočívají v tom, že se vybourají příčky, které se tam dodělávaly dodatečně, a ten prostor se obnoví v tom stavu, jaký byl. Budou tam mít výstavní plochu i přednáškový sál na pořádní přednášek a nějakých workshopů,“ přibližuje starosta.

Radovan Cáder

Prostory jsou v přízemí, a budou tedy oproti těm stávajícím bezbariérové. Expozice navíc čeká i propojení s moderními technologiemi, aby lákala i mladší generace. „Rádi bychom využili právě rozšířené reality moderních technologií. A možností, které dávají trojrozměrné modely. Už to nebude ta klasická expozice v podobě, jak ji známe z muzeí minulého století,“ říká ředitel Muzea Podblanická Radovan Cáder.

Nové sídlo Muzea Podblanicka by se mohlo otevřít do dvou let.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio