Novému Boru končí smlouva se svozovou firmou, do spolku likvidujícího odpad ho nechce mělnické Mšeno

27. únor 2024 14:43

Město Nový Bor zatím neví, kdo u nich bude od roku 2025 svážet odpad. Nový Bor chtěl vstoupit do svazku obcí EKOD, který provozuje vlastní svozovou firmu. Jeho vstup ale blokuje město Mšeno z Mělnicka.

Čtěte také

Radnice v Novém Boru chtěla od roku 2025 využívat služby regionální odpadářské firmy EKOD. Tu společně vlastní členové stejnojmenného svazku obcí. Město Mšeno na Mělnicku, které je také členem svazku, s přijetím nových členů nesouhlasí.

Podle nezávislého starosty Mšena Jiřího Guttenberga mu svazek nedodal dostatek informací o možném přínosu pro město Mšeno. Nelíbí se mu ani, že jedenáctitisícový Nový Bor by byl zdaleka největším klientem svozové firmy, což by neslo nutné náklady na pořízení třeba nových svozových aut.

V neposlední řadě starosta Guttenberg zmínil, že jedním z jednatelů svozové firmy EKOD servis je bývalý dlouholetý starosta Mšena Martin Mach ze Zelených. Podle současného starosty měl pan Mach přenechat své místo jemu, podobně, jako to udělala bývalá starostka Doks Eva Burešová ze Starostů pro Liberecký kraj vůči současnému nezávislému starostovi Romanu Fajbíkovi.

Novoborský starosta Jaromír Dvořák ze Starostů pro Liberecký kraj Českému rozhlasu řekl, že paralelně s přípravou na vstup do svazku EKOD město připravovalo pro jistotu také klasické výběrové řízení. K tomu nakonec zřejmě dojde.

Podle starosty Dvořáka už na vstup do svazku nezbývá mnoho času; domnívá se, že už vyčerpal všechny možnosti, jak vedení Mšena přesvědčit. Úplně to ale nevzdává, a je tak pravděpodobné, že budoucí smlouva s běžnou komerční svozovou firmou bude na kratší dobu, nebo bude obsahovat kratší výpovědní lhůtu v řádu měsíců

Svazek EKOD vznikl v roce 2017. Zakládajícími členy jsou kromě zmiňovaných Doks a Mšena také Zákupy, Dubá a Jestřebí na Českolipsku a Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku.

Hlavním důvodem založení svazku byla snaha o lepší kontrolu nad hospodařením a snad i nižší cena za odpadové služby, byť ty jsou například u skládkování z velké části dané legislativou.

Ke svazku se následně připojily města a obce Bakov nad Jizerou, Blatce, Chorušice, Velenice a Ždírec. Někde už odpady sváží EKOD, jinde dobíhají smlouvy s původními firmami. Například město Dubá, zakládající člen svazku, začalo služby firmy naplno využívat až v roce 2024.

Spustit audio

Související