Novou výrobní halu plánují v Dívčím Hradu na Osoblažsku

11. říjen 2019 06:20

Snížit nezaměstnanost v jednom z nejchudších regionů Moravskoslezského kraje pomůže nová tovární hala v Dívčím Hradu. Na Osoblažsku tak vznikne několik pracovních míst a lidé za prací nebudou muset dojíždět jako dosud.

Obec získala krajské dotace na renovaci bývalého chátrajícího zemědělského družstva. Po dlouhé době tak vzniknou nová pracovní místa přímo ve vesnici, protože teď lidé musí za prací dojíždět desítky kilometrů.

„Nám se podařilo získat tuto ruinu, protože jsou to jen obvodové zdi, v dražbě. Majitelka měla objekt v exekuci. Chceme tady vystavět montovanou halu a nabídnout ji místním podnikatelům,“ říká starosta Dívčího Hradu Jan Bezděk (SNK).

Starosta si slibuje, že tam práci najde pět až osm lidí. „I když se to třeba lidem v Ostravě bude zdát málo, tak tady je těch obyvatel mnohem méně, jsou jich stovky,“ vysvětluje starosta.

„Naším plánem je, aby tady byla lehká výroba, jako je stolařství nebo tesařství, případně zpracování rostlin či bylin,“ dodává starosta s tím, že nová hala má stát do konce roku.

Podobných, nefunkčních statků má oblast česko-polského příhraničí mnoho. Postupně by díky dotacím mohly staré chátrající budovy renovovat i okolní obce.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio