Nový Jičín dal odstranit z ulic 12 vraků aut, o jeden usiloval tři roky

12. květen 2020 11:58

Radnice Nového Jičína dala od loňska odstranit z ulic města 12 vraků automobilů. S odtahováním vraků byl ale kvůli legislativě problém a o likvidaci jednoho vozu z Bezručovy ulice například město usilovalo tři roky. Situace se změnila po novelizaci zákona. ČTK to dnes sdělila mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Odstavená vozidla hyzdí veřejné plochy a blokují parkovací místa, proto proti nim Nový Jičín podle ní dlouhodobě bojuje. „Od loňského roku jsme na území Nového Jičína řešili 19 dlouhodobě nepoužívaných a zchátralých vozidel. U 12 z nich se nám podařilo zajistit jejich odstranění,“ uvedla Ilona Majorošová z městské policie. U zbývajících sedmi vozů zatím strážníci ani odbor dopravy nebyli úspěšní, přestože policisté vraky oblepili výzvou k odstranění a majitele většinou i osobně kontaktovali.

„Dosavadní legislativa úředníkům moc právních prostředků k řešení situace nedávala. Nyní byl zákon o pozemních komunikacích novelizován a radnici usnadňuje cestu k odstraňování autovraků z ulic města,“ uvedla Machková.

Bezmocná radnice

Auto v Bezručově ulici bylo odstavené déle než tři roky. „Jeho majitel na výzvy nereagoval a město nemělo žádný právní prostředek, který by ho opravňoval k odtahu vozidla. Vrakem je totiž podle zákona jen ten vůz, kterému chybí podstatné části, jako jsou nápravy, motor, karoserie. Nestačí, aby měl rozbitá okna, prázdné pneumatiky a neuzamčené dveře, čehož často využívají bezdomovci,“ uvedl vedoucí oboru dopravy Libor Macíček.

Souhlas s likvidací vraku dal nakonec notář, který vozidlo dostal do správy v dědickém řízení. Město pak zajistilo ekologické sešrotování vozu.

Nová legislativa a větší pravomoci

Macíček uvedl, že díky nové legislativě má nyní město větší pravomoci. „Pokud zjistíme, že nám parkovací plochy či jiná veřejná prostranství blokují vozidla, která mají půl roku propadlou technickou kontrolu, můžeme je podle nové právní úpravy platné od 1. dubna 2020 nechat odtáhnout a po marných výzvách směrem k provozovateli ekologicky sešrotovat na náklady majitele,“ uvedl Macíček.

zdroj: ČTK
Spustit audio