O cestování po Flinders Ranges a kontaktu s klokany

12. prosinec 2007

Než se k těmto horám dostanete, je třeba překonat mírně zvlněnou krajinu s mnoha vyschlými řečišti, kde rostou veliké blahovičníky. Kousek dál od řečiště je ale zase hned celkem vyprahlo.

Flinders Ranges - jedná se o horský pás táhnoucí se zhruba od severu k jihu nedaleko Port Augusty. My jsme se rozhodli navštívit přírodní horský amfiteátr Wilpena Pound a vylézt na nejvyšší vrchol St. Mary Peak.

Zvolili jsme si tady nejdelší okruh s výstupem na vrchol v délce 22 kilometrů a k tomu si ještě přidali šest kilometrů do soutěsky Edowie Gorge. Při prostupu buší k této soutěsce jsme se dvakrát ve spleti husté buše ztratili. Cesta zde není značená. Bylo to celkem nepříjemné, ale naštěstí jsme vždy cestu zpět našli.

To ráno jsme zažili úžasný východ slunce, skály zbarvené dočervena, prostě euforie.Celá túra se nám moc líbila i když nám dala hodně zabrat. Nejsme přece jen teď poslední měsíce zvyklí ťapkat pěšky, když sedíme celé dny na kole. Krajina byla ale tak krásná, že i přes velké puchýře na nohách jsme dorazili do cíle.

Ten den jsme ušli asi 28 kilometrů a k tomu ještě najeli asi 29 kilometrů na kole. Byl to tedy hodně náročný, ale krásný den. V celém národním parku je obrovské množství klokanů a emu. Tolik na jednom místě jsme jich ještě nikde neviděli.

V národním parku jsme také navštívili jeskyně Yourambulla caves, kde jsou k vidění prapůvodní aboriginské kresby na skalách. Bylo to velmi zajímavé.

Konečně jsme si pohladili klokany
Při návratu z túry jsme narazili na nebojácné klokany hned poblíž vstupu do národního parku. Byli na lidi zvyklí a nechali se i pohladit. Byli jsme z toho nadšení a chtěli je za to odměnit kouskem chleba.
Jak to dopadlo, si můžete přečíst zde.


Poznámka redakce
Text je redakčně upraven a zkrácen. Další informace najdete také na stránkách www.cyklocestovani.cz.

autoři: Martin Stiller , Renáta Lorišová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.