O víkendu začne advent, kromě shánění dárků také čas na trochu kultury

24. listopad 2016

S obdobím adventu jsou neodmyslitelně spojeny vánoční koncerty vážné hudby nebo třeba lidovek. No a právě takové nabídne každou neděli až do Štědrého dne kostel svatého Josefa ve Fulneku. Pořádá je Muzeum Novojičínska ve spolupráci se spolkem Comenius. O programu jsme hovořili s vedoucí fulnecké pobočky Muzea Novojičínska Hanou Orlitovou.

První koncert bude už tuto neděli a úroveň bude hned zpočátku nastavená hodně vysoko. Koho si tedy lidé uvidí a hlavně co uslyší?

Na první koncert do Fulneku zavítá Pavel Šporcl a název koncertu Pocta Paganinimu napovídá, jaké skladby houslový virtuos zahraje. Tento koncert je už ale vyprodán.

Co další adventní neděle, jaké koncerty připravujete?

Na druhém adventním koncertu v neděli 4. prosince od 16:00 se představí dětské pěvecké sbory Slavíček a Luscinia při ZŠ a MŠ T. G. M. Fulnek a žáci fulnecké pobočky ZUŠ Studénka se svými učiteli.

Potom 11. prosince od 16:00 zazní skladby české folkové legendy Pavla Žalmana Lohonky, který vystoupí i se svou skupinou. A na posledním koncertě 18. prosince k nám zavítá cimbálovka Nebeská muzika z Těrchové.

Mají ještě lidé možnost se tyto koncerty dostat a kde si mohou koupit vstupenky?

Ano, na tři koncerty se ještě lidé mohou dostat. Předprodej probíhá v informačním centru ve Fulneku a v kostele sv. Josefa ve Fulneku.

A jak to bude v kostele sv. Josefa vypadat, jak jej vyzdobíte?

Každoročně v pátek před prvním adventním koncertem zdobíme kostel, letos to bude 25. listopadu. Vánoční stromečky budou nazdobeny slaměnými ozdobami, větvičky a mašle potom ozdobí boční oltáře a samozřejmě nebudou chybět adventní svíčky.

autoři: hup , Michal Polášek
Spustit audio