Obchodníci s bídou. Soud začal řešit případ zneužívání zadlužených lidí

31. květen 2019

Obchodovali s pohledávkami nebo s bídou? Odpověď hledá Krajský soud v Ostravě, který řeší kauzu možného zneužití lidí v exekucích. Dvojice podnikatelů jim nabídla, že jejich dluhy vyřeší. Podle obžaloby předstírali nezištnou pomoc a chtěli je obrat o peníze a nemovitosti. Obhájci tvrdí, že šlo o legální obchod. Státní zástupce škodu vyčíslil na více než 7 miliónů korun.

„Beru to jako velkou nespravedlnost. Z obsahu toho spisu je vidět, že mířili na osoby, které byly lehce manipulovatelné,“ říká Jakub Laimar. Jeho klient patří na seznam dvacítky obětí. Jde o muže s duševními problémy. Obžalovaní mu hodili do schránky lístek s nabídkou, že všechny jeho potíže s exekucemi vyřeší.

Obžalovaní působili na Opavsku, lidi si zřejmě tipovali podle registru dlužníků. Mířili za těmi, kteří vlastní dům nebo byt. „Přivedli je do ještě větší bídy. Způsobili jim ještě větší dluhy, než měli na počátku. Řekněme, že obchodovali s lidskou bídou,“ říká státní zástupce Jaroslav Jurka.

„Ti obchodníci nastoupili, řekněme, pod legendou, že jdou od exekutora a nabídli řešení. Což pro toho poškozeného bylo velmi lákavé, protože byl v exekuci a najednou měl vidinu řešení. A ti lidé podlehli,“ dodává státní zástupce.

Dobrý úmysl

Obhájce Robert Pastorčák tvrdí, že o trestný čin nejde. „Bylo to vedeno s úmyslem pomoci těm lidem, samozřejmě za přiměřenou finanční odměnu. A klienti mých klientů měli dále možnost i několikaměsíční, několikatýdenní se seznámit jak s listinami, tak i s obsahem tohoto obchodu,“ říká obhájce.

Obžalovaní Magdalena Machancová a Miroslav Šlehofer se vyjádřit odmítli. V další fázi procesu bude soudce Ondřej Běčák vyslýchat poškozené.

autor: ada
Spustit audio