Obci Hrčava hrozí, že bude muset kraji vrátit peníze za projekt na opravy silnic

11. únor 2019 12:53

Hrčavě na Frýdecko-Místecku hrozí podle jejího vedení vážné finanční problémy. Malá obec je zadlužená, navíc možná bude muset vrátit krajskou dotaci. Hejtmanství Hrčavě půjčilo peníze na projekt na rekonstrukci silnic. Jenže ta se zatím neuskutečnila. Teď se vedení bojí, že bude peníze vracet.

Teď v zimě jsou cesty tady v horské vesnici na východě republiky pokryté sněhem a tak není moc vidět, jestli potřebují opravu. Podle starosty Marka Sikory (ANO) právě kvůli plánům na rekonstrukci silnic hrozí vesnici potíže. „Mělo se tady jednat o opravu veškerých cest, zhruba nějakých pět kilometrů,“ říká.

Aby obec mohla požádat o dotaci z programu přeshraniční spolupráce, potřebovala projektovou dokumentaci. Na její vypracování půjčil Hrčavě Moravskoslezský kraj přibližně 2,3 milionů korun. „Problém je ten, že jsme dotaci nedostali a hrozí, že budeme muset vrátit 2,3 milionu korun kraji,“ obává se starosta Marek Sikora.

Z problému viní bývalé vedení obce. „Byla chyba v projektové dokumentaci, bývalé vedení obce uvedlo špatný počet kilometrů, který se měl rekonstruovat. Tím pádem projekt nebyl podpořený,“ vysvětluje starosta.

Bývalý starosta Petr Staňo (ČSSD) s tím nesouhlasí. „Když máte na jednom úseku cesty sesuv, jehož sanace by v projektu znamenala několik desítek milionů, tak přece nebudeme dávat sesuvové území do projektu a naopak peníze nám budou chybět na hlavní tepně té komunikace. Takže je to úplně špatně interpretované,“ říká bývalý starosta.

Podle Staňa může Hrčava silnice opravit z jakéhokoliv jiného dotačního programu. „Mají hotový projekt, který mohou přihlásit do jakékoliv výzvy, můžou čerpat peníze z různých směrů. Je třeba se s tou projektovou dokumentací seznámit, je živá a aktuální,“ dodává.

Současný starosta si to ale nemyslí. „Tento přeshraniční projekt byl financovaný z devadesáti procent. Kdybychom to podali do nějaké jiné výzvy, tak tyto projekty jsou většinou financovány ze sedmdesáti procent. Ale u tak megalomanského projektu za 65 milionů by to dělalo nějakých 20 milionů, na což Hrčava opravdu nemá,“ říká Sikora.

Pokud obec silnice do září 2020 neopraví, musí podle podmínek Moravskoslezskému kraji půjčku na projekt vrátit. Podle mluvčí úřadu Miroslavy Chlebounové je to ale krajní možnost a hejtmanství už s vedením vesnice jedná o možných řešeních.

autor: mot
Spustit audio