Obyvatelé Horních Bludovic protestovali proti stavbě továrny na zpracování plastů

14. červen 2018
Zprávy , Zprávy

Horní Bludovice na Karvinsku mají za sebou bouřlivé jednání zastupitelů. Místní hlasitě protestovali proti stavbě továrny na zpracování plastů. Odmítají plány soukromého investora na vznik sterilizační linky a navíc nevěří slibům, že půjde o ekologický provoz, který neovlivní život v obci.

Sál obecního úřadu byl zaplněný téměř do posledního místa. Klid velmi záhy vystřídaly slovní přestřelky kvůli nechtěné továrně. Na jedné straně stálo vedení Horních Bludovic, na straně druhé pak místní, podle kterých politici nehájí dostatečně razantně jejich zájmy i když tvrdí, že halu v obci nechtějí.

Někteří lidé zkoušeli místy hodně bouřlivou atmosféru zklidnit svými návrhy. Zřízení speciální komise ale vedení obce odmítlo. Diskuze občanů s politiky tak nakonec žádný posun nepřinesla a místní odcházeli nespokojení.

„Nechci se zbytek svého života dívat na nějakou továrnu. Já jsem se tady narodila, chci tady v klidu zemřít a žádný postup od zastupitelstva a rady obce nevidím,“ říká například paní Blažena, která má mít novou výrobní halu přímo u domu.

Ona ani její sousedé se nedozvěděli možnou výši sankcí pro obec, pokud zhatí plány investora. Volání po dalším odborném posudku jsou pak podle starostky Jany Pohludkové (KSČM) bezpředmětná.

„Já už mám dva právní rozbory. Nelze ale vyčíslit přesnou škodu, protože neznáme záměr investora, nevíme, kolik už do toho investoval. Ale existuje možnost, že by obec žaloval právě o finanční odškodnění,“ dodává starostka.

Jedinou cestou, jak obec může ovlivnit výslednou stavbu, je podle starostky územní řízení, do kterého mohou vstupovat připomínkami. Jedna věc je ale jistá – pokud továrna nakonec v Horních Bludovicích nevznikne, investor se bude bránit.

„Kdyby došlo k zamítnutí, tak bychom se samozřejmě bránili, protože investice, které jsme do toho vložili, už byly opravdu nemalé,“ naznačila již dříve za firmu Vinamet Eva Šillerová s tím, že sterilizační linka, která lidem vadí, splňuje nejpřísnější požadavky a je jištěná proti úniku plynu.

autor: stj
Spustit audio