Obyvatelé menších obcí si stěžují, že nemají blízko svých domovů bankomat

13. prosinec 2021 07:40

Obyvatelům vesnic z Moravskoslezského kraje chybí bankomaty. Pro výběr musí jezdit i kilometry daleko. Teď, když řada firem určila, aby zaměstnanci pracovali z domova, je tento problém palčivější pro stále více lidí. A týká se to i třeba okrajových ostravských obvodů.

Paní Monika z ostravské Staré Bělé drží v náručí malého syna na parkovišti před samoobsluhou. I této usměvavé ženě bankomat chybí. „Je to samozřejmě problém. Jsou tady malé obchůdky, kde musíte zaplatit hotově. Takže vybírat peníze musím jezdit až do města,“ říká.

Starosta ostravské Staré Bělé Mojmír Krejčíček (nez.) potvrzuje, že domluva s bankami nebo společnosti, která bankomaty provozuje, zatím selhala. „Nedaří se oslovit banky, nemají o to zájem. Společnost, která po republice provozuje bankomaty, taky nemá zájem. Samozřejmě pro ty starší lidi, kteří jsou zvyklí platit penězi, by byl bankomat vhodný,“ dodává starosta.

V sousední Polance nad Odrou bankomat mají. Ne přímo od peněžního domu, ale od firmy, která provoz zajišťuje. Jenže obec na to musí doplácet desítky tisíc ročně. „Bude i příští rok, zatím to dotujeme. Ale naše představa byla, že těch výběrů bude více. Je pravda, že lidé si na to potřebují zvyknout. Zatím je stav stále vzrůstající,“ říká starosta Pavel Bochnia (nez.).

Podle Tomáše Hládka z České bankovní asociace jsou důvody toho, že je v menších obcích málo bankomatů, ryze ekonomické. Zařízení i jeho obsluha jsou drahé. Banky třeba posuzují, kolik lidí v místě žije, nebo jaká je dopravní infrastruktura.

Podle asociace problém v některých obcích vyřešili tím, že se třeba domluvili s majitelem samoobsluhy, a lidé si při platbě kartou mohou nechat vyplatit hotovost.

Spustit audio