Obyvatelé ostravských azylových domů soutěžili ve vaření polévek

9. červen 2023 11:45

Už podvanácté soutěžili obyvatelé ostravských azylových domů ve vaření polévek. Akci Polévka je grunt pořádá Armáda spásy v Azylovém domě pro matky s dětmi v Ostravě-Fifejdách. Jde o to ukázat lidem, kteří si někdy připadají zbyteční, že také mohou druhým něco dát.

„Jdeme do finále. Už tam jenom doděláme, přizdobíme a podáváme. Je perfektní, jako vždy,“ hodnotí Denisa. S týmem žen z azylového domu Centra sociálních služeb uvařila květákovou. Tady soutěží jako dobrý tým. „My jsme sehraní, komunikace není na bodu mrazu, jsme veselí a přišli jsme s dobrou náladou a s tím, že vyhrajeme,“ říká Dana.

Připravené polévky

Finišuje se i u vedlejšího stolu. Muži z Domova Přístav to zvládají i na vozíku. Přístav pro nás hodně znamená, říká Milan. „Je to můj druhý domov. Byl jsem v nemocnici a pak mě šupli tam,“ vzpomíná. Do klání jdou s vlastním receptem, který prozrazuje jejich aktivizační pracovnice Monika Rokšová. „Napadla je zelňačka a co k tomu dáme, tak napadly je hřiby a žebírka a lokši, tak uvidíme,“ usmívá se.

Další z jedenácti kuchařských pracovišť a u něj obyvatelé azylového domu Armády spásy Adelante. Patrik a Jiří přišli o všechno, ale ne o humor. „Máme loupežnickou polévku. Voní, ale aby taky tak chutnala,“ usmívají se.

Rostislav Czekaj z Armády spásy akci organizuje už 12. rokem. Ví, proč to dělá. „Jsou to lidé, kteří třeba ve svém životě vařili pro svou rodinu, ale teď tu rodinu nemají, tak tady se zkusí seberealizovat. Už nechtějí být na ulici, nechtějí pít alkohol a my jim v tom můžeme pomoct,“ vysvětluje.

Kdyby to někoho zajímalo, tak květáková cenu nezískala, zelňačka skončila v hodnocení poroty druhá a loupežnická si odnesla cenu publika. Ale o to na téhle akci jde až na posledním místě.

Spustit audio