Ochránci přírody připravují vykosení rákosí v Poodří

3. leden 2019 05:45

Unikátní systém rybníků v Poodří čeká proměna. Správa Chráněné oblasti nechá postupně během několika let vysekat rozsáhlé plochy rákosí u několika vodních ploch. Takzvané rákosiny potřebují podle ochránců přírody omladit a zbavit keřů.

Hned vedle železničního koridoru před svinovským nádražím leží Nový rybník. Zatímco v teplejších měsících roku jsou tady rybáři, teď tady není nikdo. Pouze v dálce vidím železničního zřízence, který kontroluje koleje. Mně tady ale zajímá rákosí. Jeho typické šustění v hluku z nedaleké dálnice docela zaniká. Přesto je tady rákosí opravdu hodně. Hrubým odhadem zabírá více než polovinu plochy rybníka.

„Rákosiny navazující na vodní plochy zejména jsou velice cenným biotopem pro různé druhy živočichů,“ vysvětluje Ivona Kneblová z Oddělení ochrany přírody Správy CHKO Poodří a uvádí příklady hlavně chráněných druhů ptáků: „Jako je například bukač velký nebo moták pochop, které jsou vázány právě na ty rákosiny.“

Já jsem se mezitím vyškrábal na železniční násep. A dívám se, že ta plocha, která je porostlá rákosím, je podstatně větší, než jsem si původně myslel. Přede mnou je několik hektarů porostlých touto vysokou travou.

Plocha rákosí zabírá několik hektarů

„Letos začíná s velkým čtyřletým projektem, kdy budeme tyto rákosiny omlazovat a zlepšovat prostředí pro ptáky. To znamená, že v první fázi pokosíme to staré rákosí, tu stařinu, odvezeme a zlikvidujeme většinu keřových porostů, které zarůstají tu rákosinu a tím ji znehodnocují,“ říká Kneblová.

V Poodří rostou rákosiny na třech místech - tady v přírodní rezervaci Rezavka u Ostravy, pak v Bartošovicích a u Jistebníku. Další lokalita je mimo Poodří u Rychvaldu. Většinu rákosí budou dělníci kosit ručně, menší část pomocí strojů. Pohledu na kompletně vysekané plochy se ale návštěvníci obávat nemusí.

„Tím, že vždycky je to biotop nějakých zvláště chráněných druhů, nemůžeme v jednom roce tu rákosinu posekat celou. Takže je máme rozdělené na jednotlivé části a ty budeme střídat. Vlastně ta obnova proběhne v rámci těch čtyřech let,“ dodává Ivona Kneblová.

Kosení rákosin plánují ochránci přírody spustit na podzim hned poté, co skončí hnízdění ptáků.

autor: Michal Polášek
Spustit audio

Související