Odběrová místa na covid zaznamenávají mírný nárůst testovaných. Kvůli dovoleným

13. červenec 2022 14:29

Jenom mírně teď přibývá testovaných lidí v odběrových místech na covid v Moravskoslezském kraji. I když celorepubliková čísla pozitivních případů stoupla, v covid centrech se to nijak zásadně neprojevilo. Lidé se teď nechávají testovat kvůli dovoleným anebo je tam s podezřením na koronavirus posílají lékaři. Třeba v ostravské fakultní nemocnici teď za den otestují zhruba o 15 lidí více než v červnu.

Jedním z hlavních důvodů, proč se teď lidé v první polovině července chodí testovat, je dovolená v zahraničí. „Letíme na Džerbu a tam je povinnost mít antigenní test,“ vysvětluje před odběrovým stanem pan Tomáš, který přijel z Nového Jičína.

Čtěte také

Počty testovaných ve Fakultní nemocnici Ostrava v první polovině července mírně stouply. „V systému je objednaných jeden den třeba 30 lidí samoplátců a nakonec vám stejně přijde 50, protože minulý týden nebo předminulý týden se stalo například, že Tunisko ze dne na den změnilo své podmínky a všichni ti lidé se museli otestovat, pokud chtěli někam vyjet,“ popisuje koordinátorka COVID centra Erika Hajnová Fukasová.

Ne všichni lidé se sem teď chodí testovat jenom kvůli dovolené. „Domnívám se, že teď je to větší procento těch lidí, co je pošle lékař nebo hygiena na základě indicií a symptomů, které ti lidé mají,“ dodává koordinátorka.

Ostravská fakultní nemocnice teď za den otestuje několik desítek lidí. „Za první prázdninový týden k nám přišlo celkem 344 lidí. Jednoznačně dominují lidé na PCR testy, což průměrně dělá asi nějakých 50 lidí denně. Týden předtím to číslo bylo výrazně nižší, to byl průměr asi 35 lidí za den,“ počítá mluvčí nemocnice Iva Piskalová.

Počty testovaných nijak zásadně nestoupají ani v dalších nemocnicích Moravskoslezského kraje, a to například v Opavě anebo Krnově.

autor: Petr Dušek
Spustit audio