Odry si nechaly vyrobit unikátní hudební nástroj z břidlice

10. září 2019

Odry na Novojičínsku našly další způsob, jak propagovat břidlici, která se nedaleko města těžila. Z černého kamene nechaly vyrobit unikátní hudební nástroj. Na břidlohru neboli xylofon z břidlice hrají učitelé v tamní základní umělecké škole.

„Tady ta jedna řada je základní stupnice,“ ukazuje na nezvyklý hudební nástroj učitel ze ZUŠ v Odrách David Cindler. „Nástroj se dost podobá zvonkohře nebo metalofonu. Xylofon je dřevěný. Hraje se na to moc dobře,“ říká učitel.

Podle něj je nástroj vhodný repertoár středního tempa. „Ale nedávno na to kolega hrál ragtime, takovou skočnou skladbu a znělo to také velice dobře,“ dodává.

A jak vznikl nápad vyrobit hudební nástroj z břidlice? „Kdo zná břidlici trošku blíže, musí si všimnout, že třeba když se prochází po břidlicových haldách a pod nohama se mu sypou kousky břidlice, je to zvuk, jako by rozsypal střepy. Je to jiný zvuk, než když se sype nějaký jiný kámen,“ říká vedoucí odboru kultury a školství v Odrách Alena Zemanová.

„Chceme vyzvednout všechny zajímavé vlastnosti břidlice včetně zvukové stránky. Břidlohra bude sloužit k propagaci krajiny břidlice a bude to taková kuriozita, kterou v Odrách máme,“ dodává.

autor: mot

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.