Odškodňování nedobrovolně sterilizovaných žen státem vázne

27. listopad 2023 07:20

Čekaly, že dosáhnou spravedlnosti a namísto toho se ocitly ve zdlouhavé právní bitvě. Ženy žádající o odškodnění za nedobrovolné sterilizace nejsou spokojené s tím, jak ministerstvo zdravotnictví s jejich žádostmi nakládá. Tři sta tisíc korun za zmařenou možnost mít další děti jim stát zákonem přiznal v létě roku 2021. O odškodnění teď žádá přes 1500 sterilizovaných žen. Mnohé z nich jsou z Moravskoslezského kraje.

„My jsme chtěly, aby nás stát odškodnil. Ale vůbec jsme nepočítaly s tím, jaká bude ta byrokracie,“ říká Elena Gorolová z Centra pro oběti nedobrovolných sterilizací. Sama je jednou z nich.

Čtěte také

Po dvacetiletém boji schválila v červenci 2021 vláda zákon, který ženám přiznal odškodnění. Jenže jeho vyřizování drhne. „Nereagují. Říkají, že dělají všechno v souladu se zákonem, asi v pořádku. Ale vůbec to není v pořádku,“ dodává Gorolová.

„Vyřízeno bylo 785 žádostí, 500 žádostem bylo vyhověno, v 107 případech pozastaveno a 178 žádostí bylo zamítnuto,“ sčítá mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Na pomalé a nevstřícné řízení upozornila v říjnu i kancelář veřejného ochránce práv. Podle Ondřeje Jakoba právníci dělají, co mohou. „Snažíme se, aby to bylo co nejdříve, ale bohužel kapacitně to nejde stihnout zavčasu,  i proto, že žádosti jsou neúplné,“ dodává Jakob.

Provedení sterilizace z důvodu ROMO, tedy z důvodu příslušnosti k romské menšině

Žadatelkám pomáhá i právnička z Ligy lidských práv Anna Štefanidesová. Teď se podle ní čeká na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. „Ale musíme si uvědomit, že se může stát, že nebude ve prospěch těch žadatelek. Pak by bylo možné podávat ještě stížnost a pokračovat u Ústavního soudu,“ nastiňuje právnička.

Čtěte také

Mnohé ženy totiž postrádají zdravotní dokumentaci, kterou by sterilizaci prokázaly. Jde i o to, jestli by jako důkaz mohly použít svědectví blízkých. „Možná, jestli bychom měly mluvit s premiérem, s prezidentem? Protože si myslím, že není už odkud, kde, jo,“ krčí rameny Elena Gorolová.

Čekala spravedlnost a místo toho se s dalšími ženami ocitla ve složitém právním procesu. Některé žadatelky vyššího věku už zemřely a odškodnění se nedočkaly. Jiné už z psychických důvodů nechtějí v právních bitvách pokračovat.

Spustit audio