Opavská radnice prohrála soud o třicet milionů

12. duben 2002
Pod kůži

Opavská radnice musí vyřešit jeden z nejchoulostivějších problémů za poslední roky. Prohrála totiž soud o více než třicet milionů korun, které měla zaplatit místní soukromé firmě. Historie celé kauzy sahá až do roku 1999, kdy město prodalo akcie vodáren. Soudní neúspěch se dostal mimo radniční zdi až teď a nelze proto vyloučit, že důsledky pocítí mnozí představitelé města.

Autor 2: Všechno to začalo docela nenápadně. Opavský Magistrát podepsal mandátní smlouvu s firmou Alcatraz. Ta měla zprostředkovat nejvýhodnější prodej akcií Severomoravských vodáren a za to získat odměnu. Ta byla ale nastavena tak, že se při vyšší prodejní ceně vyšplhala do výše několika desítek milionů korun.

Autor 1: Ovšem se souhlasem městské rady a s řádným podpisem primátora. Šéf finančního výboru zastupitelstva Vojtěch Turek kritizuje především to, že tato smlouva zůstala pouze mezi radními.

Vojtěch Turek, finanční výbor zastupitelstva: Byla podepsána nešťastná smlouva bez vědomí zastupitelstva, která umožnila nynějším našim protivníkům v právním sporu vůbec to hnát k soudu. A to je veliké neštěstí už vůbec jen to, že ten spor vznikl.

Autor 1: Myslíte, že kdyby o tom zastupitelé věděli, že by se to nestalo?

Vojtěch Turek, finanční výbor zastupitelstva: Ano. Já mohu říct za sebe, že kdybych byl tuto smlouvu znal, tak jsem nehlasoval pro ten prodej, čímž by se ten prodej neuskutečnil. Ono totiž bylo přesně dvacet hlasů a v tom to je.

Autor 2: Krajský soud v Ostravě rozhodl v neprospěch města. Magistrát se proto odvolal k olomouckému Vrchnímu soudu a věří v úspěch. I proto byl zamítnut návrh Vojtěch Turka na vytvoření třicetimilionové rezervy v rozpočtu města. Pro jistotu.

Autor 1: Pravdou je, že město nakonec prodalo akcie bez služeb Alcatrazu, což je největším kamenem úrazu. Firma údajně nepracovala tak, jak by měla. Opoziční zastupitel Zdeněk Petřík je naopak přesvědčen, že magistrát by měl hledat chyby především u sebe.

Zdeněk Petřík, zastupitel: Kdyby prošel náš návrh neprodávat vůbec a nechat rozhodnutí na později a spojit se s ostatními obcemi, ale byly informace, že prostě všichni prodávají, která se nakonec ukázala chybná. A nakonec je to tak, že máme ve vzduchu nějaké miliony. A není to poprvé a zřejmě ani naposled.

Autor 1: Myslíte si, že město Opava přijde o těch třicet milionů?

Zdeněk Petřík, zastupitel: Právně to nemají natolik podložené. My tady máme nějaké výklady snad tak, snad onak, ale u soudu nepředložíme jednoznačné doklady. To nám chybí a v řadě věcí máme takové organizační zmatky, že prostě nejsme schopni podložit ty svoje názory.

Autor 2: Místostarostou pro ekonomické záležitosti je Václav Klučka.

Václav Klučka, místostarosta pro ekonomické záležitosti: Víte, já se domnívám, že, a není to v případě Krajského soudu Ostrava jediný případ, kdy Vrchní soud vrací věci zpátky k dořešení. Že krajský soud velmi neuváženě rozhodl bez toho, že by vlastně vyřešil nebo umožnil všechna důkazní břemena města, které jsme předložili k tomu, abychom to před krajským soudem zveřejnili. To znamená, že se držel pouze formální stránky věci a neřešil tu obsahovou stránku věci.

Autor 2: Václav Klučka hovoří zejména o tom, že krajský soud nesouhlasil s jeho svědeckou výpovědí. Ta měla potvrdit, že firma Alcatraz nedodržovala mandátní smlouvu, což mohl dosvědčit především on.

Autor 1: Občanský soudní řád ale uvádí, že soud může navrhovaný důkaz odmítnout, pokud jej považuje za nadbytečný.

Václav Klučka, místostarosta pro ekonomické záležitosti: Mně se chce věřit v nezávislost justice natolik, že si myslím, že poté, co Vrchní soud se seznámí s celou kauzou a že nám umožní výklad k některým náležitostem a že musí vrátit věc zpět k dořešení na úroveň krajského soudu.

Autor 2: A co názor žalující strany? Firma Alcatraz je už dnes mimo hru. Pohledávku postoupila právníkovi Martinu Hofmanovi. Ten říká jediné. Když se na úrovni města podepíše mandátní smlouva, měla by se prostě a jednoduše dodržet.

Martin Hofma, právník firmy Alcatraz: Spolu se svým právním zástupcem panem doktorem Kaustou z Ostravy se domnívám, že náš nárok je uplatněn po právu. Vycházíme především ze skutečnosti, že smlouva podepsaná městem Opavou je platná a smlouvy mají být plněny. A pokud se město Opava domnívá, že je v právu, nechť tedy ve věci rozhodne soud.

Autor 1: Kauza, která převyšuje třicet milionů korun, se dostala na jednání zastupitelstva se značným zpožděním, což sklidilo nemalou kritiku. V každém případě je tato záležitost nepříjemná i s ohledem na blížící se volby. Přestože radnice věří, že o peníze nepřijde, je zřejmě jen otázkou času, kdy se rozvíří diskuse o osobní zodpovědnosti a osobních důsledcích.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprochází korekturou.

autoři: mkp , š.iva , mrk , spr
Spustit audio

Více z pořadu