Opavský festival Další břehy se ani letos vinou epidemie konat nebude

29. březen 2021 13:53

Opavský multikulturní festival Další břehy se ani letos kvůli epidemii konat nebude. Pro letošní rok zvolené téma Síla ženy převezme festival Bezručova Opava chystaný na září. ČTK to dnes řekla Anna Sotolářová z tiskového oddělení opavského magistrátu.

Festival Další břehy se koná pravidelně na jaře. Téma Síla ženy pořadatelé už zvolili pro loňský ročník, který ale také museli zrušit. Vystoupit měly zpěvačky Szidi Tobias a Katarína Knechtová či herečky Tatiana Dyková a Vilma Cibulková. Zda je diváci uvidí v září, ještě není jasné.

„Tak jako řada ostatních pracovníků ve všech odvětvích kulturní oblasti, i my stále nemůžeme plánovat. Musíme stále počítat se záložními plány časovými, prostorovými či dokonce programovými a k tomu se již více než rok udržovat ve stavu naděje, pozitivní energie a v přesvědčení o smysluplnosti a potřebnosti naší práce. A to věru není v této době snadné,“ řekl dramaturg kulturních akcí města Petr Rotrekl.

Přesun na září

Dodal, že s nadějí se upírá k létu a především podzimu. „To by se snad mohla situace výrazně proměnit k lepšímu a lidé prahnoucí po kultuře a umění se opět dostanou ke svým zážitkům, zábavě i potřebnému uvolnění,“ doplnil.

Podle něj se připravené téma Síla ženy po úvaze stane tematickým obsahem festivalu Bezručova Opava v září letošního roku. „Nyní tak dochází k postupnému velkému přeprogramování celé akce. Znovu budeme se všemi původně nasmlouvaným umělci a soubory domlouvat jejich možnou účast na festivalu v září,“ uvedl Rotrekl. Dodal, že nyní ještě není jasné, jak bude připravený program nakonec vypadat.

„Je možné, že dojde ke změnám. Nyní netušíme, zda budou všichni ochotni a především schopni naplnit původní umělecký záměr a dohodnutou účast. Máme však již nyní vytipováno dostatek uměleckých projektů, které by mohly pravděpodobné výpadky nahradit,“ řekl. Doplnil, že zatím nechce o konkrétních programových bodech hovořit.

Pocta ženskému světu

Festival a jeho program má být jakousi poctou ženskému světu, ženskému pohledu na svět, ženskému podílu na chodu světa. Podle organizázorů bude věnovaný ženám, které svým životem, prací a svým odkazem „drží a držely pevně klenbu našeho křehkého světa“.

„Jsou to ženy silné, inspirující, rebelující, bojující, neústupné, provokující, hrdé a milující,“ uvedl dramaturg. Festival bude na zvolené téma nahlížet prostřednictvím různých druhů umění – divadla, filmu, hudby, literatury a výtvarného umění.

zdroj: ČTK
Spustit audio