Oprava porubského Oblouku by mohla skončit na přelomu jara a léta

12. leden 2022 11:49

Na přelomu letošního jara a léta by mohla skončit rekonstrukce objektu Oblouku v ostravské městské části Poruba. Renovace přijde na zhruba 110 milionů korun a značná část prací už je hotova. Kulturní památka s byty patří k nejznámějším stavbám ve stylu socialistického realismu, takzvané sorely a je vstupní branou do jednoho z nejlidnatějších ostravských obvodů.

„Na první pohled je jasné, že práce na rekonstrukci Oblouku řádně pokročily. Větší část omítky už je vyčištěná, střechu místo plechu zdobí tašky bobrovky a opravená jsou i sgrafita. Dům už tak z větší části vypadá stejně jako v době, kdy byl postaven. Kontrast mezi opravenou a neopravenou částí je nejlépe vidět například v průjezdu na Porubské ulici, kdy polovina už je opravena a druhá se bude opravovat letos na jaře,“ uvedl mluvčí radnice Martin Otipka.

Soubor bytových domů Oblouk byl postaven v první polovině 50. let minulého století. Práce začaly v červnu 1952 a v prosinci 1954 se do něj stěhovali první obyvatelé. Architekt Evžen Šteflíček se inspiroval Palácovým náměstím v Petrohradu. Od roku 2008 je Oblouk kulturní památkou. Jde o jediný porubský objekt, který se dostal také na poštovní známku.

Dodal, že práce na budově, jejíž oprava začala loni v březnu, se nezastavily ani v zimním období. „Akorát se přesunuly z venku do vnitřních prostor. Vyměňuje se kanalizace, opravují se sklepy a řada dalších věcí. Až to počasí dovolí, dělníci se vrátí i ke zbývajícím venkovním pracím. Kvůli nim dojde ještě k částečné uzavírce podjezdu na Porubské ulici,“ doplnil Otipka.

Starostka Lucie Baránková Vilamová (ANO) už při zahájení oprav poukazovala na to, že Oblouk rekonstrukci nutně potřeboval. Z reprezentativního vjezdu do Poruby se totiž postupem času podle ní stávalo zanedbané místo.

Letité snahy opravit Oblouk dlouho narážely na majetkové vztahy. Až v říjnu 2019 se podařilo obvodu od společnosti Residomo, která byla tehdejším vlastníkem části bytů, odkoupit její podíl 128 bytů. Oblouk se tak podařilo majetkově scelit a začala příprava projektu jeho rekonstrukce. Novou podobu nakonec dostane všech 11 vchodů, které jsou v majetku obvodu. Dvanáctý, dům s věžičkou, vlastní bytové družstvo a opravovat se nebude.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související